18 Tem

%100 Ekolojik Pazarlar üretici ziyaretleri

Buğday Derneği, %100 Ekolojik Pazarlar’da tezgâh açan ve ürünleri ile yer alan ekolojik üreticilerin arazilerine ziyaretlerini sürdürüyor.

Türkiye’de ekolojik ürünlerin iç pazarda adil, sürdürülebilir, güvenilir bir alışveriş modeli ile tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Buğday Derneği’nin danışmanlığında kurulan %100 Ekolojik Pazarlar’da düzenli olarak yapılan ürün, çeşit, miktar, mali belge, sertifika, etiket kontrolleri ve pestisit (tarım zehiri) kalıntı analizlerinin yanı sıra, ekolojik üreticilerin arazileri de belirli aralıklarla ziyaret ediliyor.

Buğday Derneği Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç, Temmuz ayında, İzmit’in orman köyü Fethiye’de organik tarım yönetmeliğine uygun olarak 75’ten fazla mevsimel sebze, meyve, yeşillik ve yemiş çeşitleri; konserve, turşu, kuru gıda ve benzeri paketli ürünler üreten Farge Organik’in arazisini ziyaret etti. İstanbul ve İzmit’teki %100 Ekolojik Pazarlar’da tezgâhları ile yer alan, Farge Organik kurucularından Murat Gül ve Burak Alsan, tarladaki ürünleri ile pazara gelen ürünlerinin (miktar, çeşit, kalite vb.) karşılaştırılmasının ardından, depo ürünlerinin muhafazası, üretimde kullanılan girdiler ve diğer uygulamalar hakkında bilgi verdi.

 

 

Her şey kayıt altında ve izlenebilir

Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. %100 Ekolojik Pazarlar’da yer alan organik tarım müteşebbislerine ait sertifikalar Buğday Derneği tarafından www.ekolojikpazarlar.org web sitesinde şeffaf bir şekilde tüketicilerin erişimine sunuluyor.

Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor; ardından üretici denetimlerinden sorumlu kontrol ve sertifika kuruluşlarına gönderiyor. Belediyelerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetlediği %100 Ekolojik Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnafa yönelik men edilme dahil çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

Sağlıklı Gıdanın Adresi %100 Ekolojik Pazarlar

Buğday Derneği’nin danışmanlığını yürüttüğü %100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul, İzmit ve Kayseri’deki 5 ayrı noktada kuruluyor ve diğer ekolojik pazarlara model oluşturuyor. Bugüne kadar yaklaşık 900 taze sebze ve meyve üreticisinin sertifikalı ürünlerini sunduğu %100 Ekolojik Pazarlar, sadece İstanbul’da haftalık ortalama 5 bin hanehalkına hizmet veriyor.