Kategori: Bakırköy

01 Ara

Korona günlerinde ekolojik alışveriş

Sokağa çıkma kısıtlamaları ile ilgili alınan yeni kararlar doğrultusunda, hafta sonu kurulan %100 Ekolojik Pazarlar’ın gün ve saatlerinde düzenleme yapıldı.

  • Bakırköy %100 Ekolojik Pazar: Cuma 09:00-16:00
  • Şişli %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi 07:00-17:00
  • Kartal %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi 08:00-17:00
  • İzmit %100 Ekolojik Pazar: Perşembe 10:00-18:00

Not: Bulvar 216 AVM (Ataşehir) %100 Ekolojik Pazar Satış Noktası, sabit bir alan sağlanamadığı için kapanmıştır. Büyükyalı (Zeytinburnu) %100 Ekolojik Pazar Satış Noktası ise geçici olarak kapalı olacaktır.

Buğday Derneği olarak, Bakanlık tarafından yayımlanan genelgeler doğrultusunda, yerel yönetimler ile sürekli irtibat halindeyiz. %100 Ekolojik Pazarlar ile ilgili alınan kararlar ve gelişmelerden haberdar olmak için iletişim ağlarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Ekolojik alışverişin farklı yolları

%100 Ekolojik Pazarlar’a gelemeyen müşterilerin sağlıklı gıdalara güvenilir bir şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla; kargo yapabilecek üretici ve üretici temsilcileri, evlere servis yapabilecek %100 Ekolojik Pazar esnafı ve ürünlerini organik pazarlardan temin eden dükkanları kapsayan üç ayrı liste hazırlandı.

Ürün tedarik listelerini indirebilir, siparişlerinizi verebilirsiniz.

Gelin, gıdamızın sorumluluğunu hep birlikte alalım

Koronavirüs salgını sürecinde; Buğday Derneği, yerel yönetimler, %100 Ekolojik Pazar esnafı ve müşterilerimiz arasındaki iletişim ağlarının önemini bir kez daha görüyoruz. Bu amaçla sizleri, geçmiş dönemlerde kurulan %100 Ekolojik Pazar Facebook Grubu ve %100 Ekolojik Pazarlar Türetici (Müşteri) İletişim Ağı’na katılmaya davet ediyoruz.

%100 Ekolojik Pazarlar Türetici (Müşteri) İletişim Ağı, yani EPTA’ya katılmak için; buraya tıklayın ve gelen kutuya mail adreslerinizi yazarak talebinizi iletin. Grup yöneticileri katılımınızı onayladığında, mail adreslerinize gelen bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. EPTA hakkında ayrıntılı bilgiye ve oluşturulan tüzüğe buradan erişebilirsiniz.

Facebook’taki %100 Ekolojik Pazar grubumuza ise buradan üye olarak, güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Etkinlikler, eğitimler, kampanyalar, ekolojik yaşamdan haberlere telefonunuzdan ilk anda ulaşabilmek için Buğday Derneği Telegram Kanalı’na buradan abone olabilirsiniz.

12 Eki

%100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticileriyle daha bereketli

Buğday Derneği danışmanlığında kurulan %100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticilere ev sahipliği yapmaya başladı.

Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle ilk olarak 2006 yılında Şişli, Feriköy’de 45 tezgah ve 25 üretici ile kurulmaya başlayan %100 Ekolojik Pazarlar, bugüne kadar yaklaşık 900 taze sebze ve meyve üreticisinin sertifikalı ürünlerini alıcısıyla buluşturdu. Sadece İstanbul’da haftalık ortalama 5 bin hanehalkına hizmet veren %100 Ekolojik Pazarlar, 14 yıldır sağlıklı ve güvenilir alışverişin adresi olmaya devam ediyor.

İlçe belediyelerinin başkanlığında bir araya gelen Buğday Derneği, %100 Ekolojik Pazarlar müşterileri, üreticileri ve esnafının oluşturduğu pazar komisyonları, boşalan tezgahlar için dönem dönem açılan başvuruları değerlendirerek yeni üreticilerin pazarlara dahil edilmesi sürecini üstleniyor.

2019 yılında yapılan başvurular çerçevesinde İstanbul’daki %100 Ekolojik Pazarlar’da 24 organik tarım üreticisi daha tezgah sahibi olarak ürünlerini müşterilerine ulaştırma şansı buldu. Pazarlarda sadece kendi yetiştirdiği ürünleri satan üreticilerin artmasına özen gösteren pazar komisyonları tarafından 2019 güz döneminde yapılan değerlendirmeler sonuçlandı. Bu kapsamda, 2020 yılı içerisinde katılan yeni üreticiler ile birlikte %100 Ekolojik Pazarlar daha bereketli, daha renkli bir paylaşım mekanı haline geldi.

Yer sıkıntısı olan Bakırköy %100 Ekolojik Pazar’a iki yeni üretici dahil olurken, birçok yeni üreticiye şans veren Kartal ve Şişli %100 Ekolojik Pazarlar’ın tezgah sahibi profili ve dağılımı şu şekilde değişti:

 

Tezgah profili Şişli %100 Ekolojik Pazar Kartal %100 Ekolojik Pazar
Yemek 4 2
Kozmetik, deterjan grubu 3 3
Sadece kendi ürünlerini satan taze sebze ve meyve üreticisi 35 19
Hem kendi taze ürünlerini satan hem de aracılık yapan üreticiler 12 7
Sadece kendi mamul (paketli) ürünlerini satan üreticiler 11 6
Hem kendi hem başkalarının mamul ürünlerini satan üreticiler 6 4
Üretici olmayan, üretici temsilciliği yapan pazarcılar 14 12

 

Sonuç olarak, Şişli %100 Ekolojik Pazar’da organik sertifikalı gıda ürünü satanların (yemek ve kozmetik grubu hesaba dahil edilmemiştir) %82’si, Kartal %100 Ekolojik Pazarda ise %75’i üretici niteliği taşıyor.

Üreticilerin kalıcı çözüme ve desteğe ihtiyacı var

Ürünlerine pazar bulabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a ve diğer büyük şehir merkezlerine ulaşmak zorunda kalan üreticiler ulaşım maliyetlerini karşılamakta da güçlük çekiyor. Her ne kadar yerelde pazarlama ekolojik yaklaşımın önceliklerinden olsa da, organik üretici için Türkiye şartlarında bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü talebin büyük bir kısmı İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yoğunlaşmış durumda. Böyle olunca da, %100 Ekolojik Pazarlar’ın kurulduğu ilçe belediyeleri tarafından tezgah tahsisi yapılan birçok üretici, büyük umutlar ile aldıkları pazar tezgahlarını her geçen gün artan ulaşım maliyetleri sebebiyle boş bırakıyor ya da kendileri gelemediği için ürünlerini satabilecek temsilciler bulmak zorunda kalıyorlar. Bir kısmı da sadece kendi yetiştirdiği ürünler ile maliyetleri karşılayamadığından şirket kurarak aracılık yapmaya başlıyor. Bütün bu olumsuzlukların üstüne bir de salgın eklenince müşteri kayıpları kaçınılmaz oluyor.

Organik pazarlarda daha fazla üretici, daha az üretici temsilcisi (pazar esnafı) görmek isteyen müşteriler; salgın, tatiller, yağışlı hava, otopark sorunu vb. sebeplerle pazarlara gelemeyip, evlere servis yapan e-ticaret sitelerine veya sermaye desteğindeki marketlerin organik raflarına yöneldikçe; binbir zorluk ve maliyete katlanan üreticiler de organik pazarlara gelemiyor, çünkü ürün satışları maliyetlerini karşılamaya yetmiyor.

 

%100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticileriyle daha bereketli!

 

Maliyetlerini karşılayamayan üreticilerin boş bırakmak zorunda kaldığı tezgahlar pazarlarda resmi tezgah verilerine göre daha fazla pazarcı veya temsilci görünmesine sebep oluyor. Üretici sayısının az görünmesinin önemli bir sebebi de üreticilerin bir veya birkaç çeşit ürün üretmesi veya narenciye gibi tek bir ürün grubuna yönelik üretim yapması ile düzenli olarak pazarlarda yer alamaması.

Organik, güvenilir ve sağlıklı ürün arayışındaki tüketicilerin pazarlara gelememesi, özellikle uzak bölgelerden taze sebze ve meyve getiren üreticilerin maliyetlerini karşılamamasıyla bir kısır döngü yaratıyor. Bu durum iç pazara yönelik üretim yapan çiftçilerin organik tarımı bırakmasına ya da e-ticaret siteleri, market zincirleri gibi satış noktalarına mecbur bırakarak %100 Ekolojik Pazarlar’daki üretici-türetici arasında kurulan bağın kopmasına neden oluyor.

Son on yılda organik tarım yapılan arazi miktarında ve organik üretici sayısında artışlar yaşansa da; talep yetersizliği, yüksek girdi maliyetleri, iklim krizi ile boğuşan üreticiler, 2019’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın organik tarım desteklerine getirdiği kısıtlamaların da etkisiyle iç pazara yönelik üretim yapmaktan kaçınıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 75 bine ulaşan organik tarım üreticisinin sadece birkaç yüzlük kısmı iç pazara ve organik pazarlara taze sebze ve meyve üretiyor.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, organik tarım üreticilerinin desteklenmesi yönünde atılması gereken adımlara dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın organik tarıma geçiş sürecinden sonraki desteklemelerini kaldırması organik tarımın iç pazarda gelişmesi için emek veren birçok çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Bu kararın etkisiyle 2020 yılında hem organik tarım alanı hem de üretici sayısında ciddi bir düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz.  Bakanlığımız organik tarımı ihracat odağından çıkartacak, iç pazarı teşvik edecek stratejiler geliştirmeli, iç pazara yönelik üretim yapan organik tarım üreticilerine desteklemelerde pozitif ayrımcılık yapmalı. Organik ürünlere yönelik talep yetersizliği, artan girdi maliyetleri, lojistik sorunları ile birlikte özellikle organik gıda ve diğer gıda ürünlerine yönelik artan bilgi kirliliği de hesaba katıldığında, ne yazık ki üreticiler için kalıcı çözüm sunabilecek, uzun vadeli bir organik tarım stratejik planımız bulunmuyor.”

 


26 Nis

Gıdanızın sorumluluğunu alın, kendi %100 Ekolojik Pazarınızın yöneticisi olun!

Buğday Derneği sizi sadece “tüketici” olmamaya, sofranıza gelen gıdanız için sorumluluk almaya, “türetici” olmaya çağırıyor.

%100 Ekolojik Pazarlar’ın en önemli paydaşlarından biri de sizlersiniz. Pazarların işleyişi ve geleceği hakkında alınacak kararlara sizin katılımınız, kendi gıdanız konusunda sorumluluk almanız Türkiye’deki organik üretimin gelişebilmesi için büyük önem taşıyor.

%100 Ekolojik Pazarlar’da “Türetici Komisyonları” kuruluyor. Ekolojik Pazar müşterileri olarak kurulacak olan Türetici Komisyonları’na katılıp hem pazarların işleyişi ve yönetiminde söz sahibi olabilir hem de pazarların her anlamda geliştirilmesi ve kalitesinin arttırılması konusunda sorumluluk alabilirsiniz; Buğday Derneği, pazar esnafı ve üreticiler, yerel yönetim temsilcilerinden oluşacak Ekolojik Pazar Komisyonu’na temsilci göndererek Ekolojik Pazarlar’ın idaresi ve geleceği hakkında karar verebilirsiniz. Tüketici olmanın ötesine geçerek bir “türetici” olarak kendi gıdanızın ve pazarınızın sorumluluğunu alabilirsiniz.

Komisyonların toplanma tarihleri ve yerleri ayrıca her pazar için duyurulacaktır.

Türetici Komisyonları’na katılın, ekolojik pazarınıza sahip çıkın!

25 Haz

%100 Ekolojik Pazarlar düzenli olarak denetleniyor!

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın en güvenli yolu olan %100 Ekolojik Pazarlar’daki ürünler düzenli olarak denetleniyor.

Buğday Derneği işbirliğindeki Bakırköy, K.Çekmece, Beylikdüzü, Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarları 22 Ocak-15 Nisan tarihleri arasında 16 kez denetlendi. Bu denetlemeler İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerince gerçekleşti. Yapılan bu denetimlerde sertifikalar, mali belgeler ve etiketler kontrol edildi. Ayrıca denetimlerin 14’ünde zirai ilaç analizine gönderilmek üzere farklı tezgahlardan çeşitli üreticilere ait 35 ürün örneği toplandı.

Buğday Derneği olarak sonuçları takip ediyor ve ilgili belediyelere aktarıyoruz.

Son olarak 15 Nisan Pazar günü K.Çekmece %100 Ekolojik Pazarı’nda yapılan denetim esnasında, Ekolojik Pazarlar’da görevli olan ziraat mühendislerimizden Duygu Yavuz da her zamanki gibi oradaydı.

Denetimle ilgili olarak ilgili müdürlüğün açıklamasını buradan okuyabilirsiniz: http://istanbul.tarim.gov.tr/…/Organik-Pazar-Denetimleri-Ar…

25 Haz

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri denetimleri

22 ve 29 Ocak Pazar Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazarı, 4 Şubat Şişli %100 Ekolojik Pazarı, 5 Şubat’ta ise Kartal %100 Ekolojik Pazarı’nın, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince denetlenmesi sonucu; tezgâh sahiplerine bırakılan evraklarda herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.

Bulunan tek uygunsuzluk, bir üreticimizin sertifika kuruluşunca onaylanan ancak çiftçi kayıt sistemine eklenmediği için geciken ürünü ile ilgiliydi, ki ilgili ürün ilçe teşkilatınca çiftçi kayıt sistemine eklenerek ürün sertifikası hazırlandı. Üç pazarda farklı üreticilerin 10 farklı ürününden İlçe Müdürlüklerince numune alındı.

05 Nis

%100 Ekolojik Pazarlarda Buğday Derneği üyelerine indirim

%100 Ekolojik Pazarlarda temizlik, kozmetik, süt ürünleri, mamül ürünler ve taze meyve sebze satan 31 katilimci 26 Mart 2011 den itibaren Buğday Derneği üyelerine %5 ila %10 arasında değişen oranlarda indirim yapacak.

Buğday Derneği üyelerine indirim yapacak olan üreticilerin tezgahlarında “Bu tezgahta Buğday Derneği üyelerine indirim yapılır” levhası bulunacak. İndirim alabilmek için Buğday Derneği üyelik kartınızı göstermeniz ve aidat borcunuzun olmaması gerekiyor. Yıllık üyelik aidatı 60 TL. Üyelik formunu pazarlardaki Buğday tezgahlarında veya web sitesinden indirerek doldurmak mümkün.

Daha fazla bilgi, iletişim ve üyelik için: uyelik@bugday.org adresinden Ayşegül Hanım ile görüşebilirsiniz.

%100 Ekolojik Pazarlarda Buğday üyelerine indirim yapacak üreticilerin listesi aşağıdaki gibi. Tüm üreticilerimize teşekkürlerimizle…

1. BİODEPO (temizlik, kozmetik ürünleri) 

2. ELTA ADA (süt ve et ürünleri)

3. MEHMET UZEL ( bal, zeytinyağı )

4. MEZRA TARIM (sebze-meyve)

5. HAS ORGANİK (sebze-meyve)

6. NECMİ NACAK (sebze)

7. ALİ YENER (sebze-meyve)

8. HASAD ORGANİK (sebze meyve ve mamül ürün)

9. ŞERİFE ULUDAĞ (sebze-meyve)

10. ELHAMRA (bal, baharat, kuruyemiş )

11. GÜRSEL YENİLMEZ (meyve, mamül ürün)

12. EKOZEL (mamul ürün )

13. ERTAN TURAN (sebze meyve)

14. ÖKOTEK (kozmetik, deterjan)

15. RASAYANA (sebze, meyve ve çay)

16. CAFER İPEK (sebze-meyve)

17. TAHA YILDIZ (sebze-meyve)

18. EKOLOJİ MARKET (mamül ürün)

19. İBRAHİM YILDIZ (sebze meyve)

20. AHMET BOZKURT (sebze meyve)

21. ESİN DEMİRCİ (mamül ürün )

22. TİMUR DANIŞ (ekmek, balkabağı )

23. AMBAR ( taze sebze, meyve ve mamul ürünler )

24. EKOBAHÇE ( Tiryaki ve Köyüm Harmanyeri markalı ürünler )

25. NECMİ NACAK ( Sebze – kendi ürettikleri ürünler )

26. UMUL EKOLOJİK ( Sebze, meyve, mamul ürünler )

27. GURMEY ORGANİK ( Sebze, meyve, mamul ürünler )

28. ŞABAN BURHAN (sebze, meyve )

29. CAFER İPEK ( sebze, meyve )

30. NAZAN KURTAN ( sebze, meyve )

31. TOPRAK ORGANİK ( mamul ürünler )

31 Mar

Evladiyelik Tohumlar %100 Ekolojik Pazar’da

Evladiyelik Tohumlar %100 Ekolojik Pazar’da

2 Nisan’da Şişli’de, 3 Nisan’da Kartal’da gerçekleştirilecek atölyelerde, her katılımcıya evladiyelik domates, biber, patlıcan tohumları, organik solucan kompostu ve viyöl verilecek, Buğday Derneği ziraat mühendisleri tohumdan fide yetiştirmenin püf noktalarını anlatacak. Etkinlik Şişli de 8.30  – 14.30 arası, Kartal’da 10.00 – 14.00 arası gerçekleştirilecektir.

Yıllardır tohumun korunması için çaba gösteren, projeler gerçekleştiren ve Tohum Ağı’nın da kurucusu olan Buğday Derneği, Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda evladiyelik tohum atölyesi düzenliyor. Atölyenin amacı, tohumun korunmasının önemini anlatmak, şehirde yaşayanların tohumdan fidana döngüyü tecrübe etmelerini sağlamak ve balkon/apartman bahçelerinde sınırlı da olsa üretimin mümkün olduğunu göstermek.

Evladiyelik tohum atölyesine katılanlara bir viyol, viyolu dolduracak kadar ekolojik solucan kompostu ve domates, biber, patlıcan ve karpuz tohumları verilecek. Atölye katılım ücreti 15 TL, Buğday üyelerine 10 TL.

Verilecek olan tohumların cinsiyse şöyle:

Çarliston biber

Yerli kadıbudu karpuz

Pembe domates

Yatak domatesi

Gül biber

Salçalık (kapya) kırmızı biber

Topan patlıcan

Uzun patlıcan

Not: Her katılımcıya bir viyöl, bir viyöl dolusu organik solucan kompostu ve bir viyolu dolduracak kadar karışık tohum verilecektir. Tohum sayısı sınırlıdır, bu nedenle herkese aynı sayıda ve çeşitte tohum vermek mümkün olmayabilir. Buğday Derneği üyelik indiriminden yararlanacak olanların üyelik kartlarını göstermeleri ve üyelik aidat borçlarının olmaması gerekiyor.

Başvuru: %100 Ekolojik Pazarlardaki Buğday tezgahı

Teşekkürler: Tohumları sağlayan Gürsel Tonbul Çiftliği, Emanetçiler Derneği ve organik solucan kompostunu bağışlayan Ekosol’e teşekkürlerlerimizle…

Buğday Derneği