Aşağıda da göreceğiniz üzere ölüm riski taşıyan botulizm hastalığına karşı organik veya konvansiyonel birçok firma sodyum nitrit veya potasyum nitrat kullanıyor. Devlet bu hastalığa karşı bunları kullanma zorunluluğu getirmiyor, yani illaki kullanın demiyor sadece bir üst limit veriyor. Aşağıda göreceğiniz gibi üst limit 150 mg/kg. Bu limit organikte 80 mg/kg yani nerede ise yarı yarıya. Bazı organik üreticiler kullanmayabiliyor. Bu firmanın ve tüketicilerin vereceği bir karar. Biz ……….. firması ile de görüştük. Hacettepe den uzmanlara danıştıktan sonra kurumsal olarak risk almama kararı almışlar. Kanser konusunda haklısınız. Buradan şu sonuç çıkıyor bir yanda kanser riski diğer yanda botulizm veya diğer olası bakteri üremeleri riski. Ne yazık ki alternatifte yok.
Organik hayvansal ürün tüketerek Biyogüvenlik Kurumu’nun konvansiyonel hayvancılık için izin verdiği ve ne yazık ki ucuz olduğu için nerede ise tüm konvansiyonel hayvancıların kullandığı GDO’lu yemden, antibiyotiklerden, yemlerdeki diğer zirai ilaç ve benzeri kalıntılardan, korunmuş oluyorsunuz. Hayvan refahı ise diğer önemli bir konu.
Bir diğer önemli konu konvansiyonel olarak 300 e yakın gıda katkı maddesi kullanılabilirken bu sayı organikte 50 yi geçmiyor.
Gıda kaynaklı botulizm (yara botulzmi ve bebek botulizminden ayrı) organizmanın gelişimi esnasında üretilen güçlü nerotoksin içeren gıdanın tüketilmesi ile oluşan ciddi bir gıda zehirlenmesidir. Toksini ısıyla değişme eğilimindedir ve 80°C’de 10 dakika veya daha fazla ısıtma ile yok edilebilir. Hastalığın tekrar oranı düşüktür, fakat hemen ve yeterli tedavi edilmezse yüksek ölüm oranına sahip olmasından dolayı hastalığa hatırı sayılır bir alaka gösterilmelidir. Yıllık olarak kaydedilen birçok salgının yetersiz işlenmiş gıdalarla, ev yapımı konservelerle alakalı olduğu görülmüştür, fakat bazen ticari üretilen gıdalarda da rastlanmıştır. Sosisler, et ürünleri, konserve sebzeler ve deniz ürünleri insan botulizmi için en sık karşılaşılan vasıtalardır.
E250 |
Sodyum nitrit |
100 mg/kg(sterilize edilmiş çiğ etler), 150 mg/kg (işlenmiş çiğ etler) |
Vücut ağırlığı üzerinden 0,06 mg/kg |
Doğal olarak oluşan bir mineraldir. Maden olarak çıkarılabilir veya kimyasal olarak sodyum nitrattan üretilebilir | Et ürünlerinde Clostridium botulinum’a karşı koruyucu olarak kullanılır. | Nitritler nitroaminlerin (muhtemelen kanserojik) öncüleridirler.Yüksek konsantrasyonları hemoglobin ile reaksiyona girebilir. 6 haftanın altındaki bebek gıdalarında kullanılmasına izin verilmez. |