Organik ürünlerde sebze ve meyveyi kurutma yöntemiyle ilgili farklar söz konusu. Örneğin konvansiyonel incirin kurtlanmaması için metil bromid veya fos toksinler (magnezyum fosfit, alüminyum fosfit) kullanılıyor. Organik üründeyse, incir -35°C şoklanıyor sonra +4°C depolanıyor veya basınçlı azot veren makineler ile kurtlardan arındırılıyor. Bazı ürünler ise karbondioksit çadırında bekletiliyor. Örneğin konvansiyonel domates sergide kurutulurken, sodyum metabisülfit ya da hidrojen peroksit kullanılırken, organik domates kurutulurken sadece tuz kullanılıyor. Bu yöntem yeterince güçlü olmadığı için soğuk hava koşullarında depolanması gerekiyor.
Organik üretimde kurutma aşamasında kullanılan yöntemlerde kimyasallara izin verilmediği için çoğu organik üründe böcekler, kurtlardan kurtulmak mümkün olsa da yumurtaları öldürmek mümkün olmuyor. Bu sebeple yumurtalar biyolojik süreçleri içinde olgunluğa erişip uygun sıcaklıkta söz konusu olunca organik ürünlerde kurt, böcek ve kelebeklere rastlamak mümkün oluyor.
Bu sebeple;
- Alacağınız organik bakliyat, tahıl, kuru meyve ve yemiş gibi ürünleri özellikle de tam tahıllar vs. ise bahar ayları geldiğinde buzdolabı veya olabildiğince serin yerlerde saklamakta fayda var.
- Hasat yılını kontrol edip ve daha taze ürünü tercih edebilirsiniz.
- Kurtlanma, böceklenme gerçekleşmiş ve henüz başlangıç aşamasında ise güneşe serip mevcut kurt ve böceklerden kurtulup ayıkladığınız ürünleri kavanoz içinde buzdolabına koyabilirsiniz.