%100 Ekolojik Pazarlar Veri Kayıt ve Stok Takip Sistemi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Şişli %100 Ekolojik Pazar Projesi’ne başladığında amacı yerel yönetimlere örnek bir model yaratmaktı. Haziran 2006’da pazarı açtığımızda henüz organik tarım ürünleri halk arasındaki tabiri ile hal kanunundan muaftı. 2010’da yenilenen kanun ve 2012’de çıkan yönetmeliklerle ilk defa tam altı yıl sonra organik pazarlar mevzuatlar kapsamına girdi ama çok sınırlı temel birkaç madde ile. Oysa farklı birçok mevzuata bağlı organik pazarlar için çok daha kapsamlı ilke, kural, uygulamalara gerek vardı. Buğday Derneği sağlıklı gıda konusundaki deneyimini  %100 Ekolojik Pazar Standartları’na dönüştürerek bu yolda yerel yönetimlere danışmanlık ve destek olmaya devam ediyor.

Bu kapsamda veri kayıt ve denetim sisteminin bir parçası olarak web tabanlı bir veri kayıt ve stok takip sistemi oluşturdu. Bu sistem sayesinde %100 Ekolojik Pazarlar’a giren ve çıkan tüm taze ürünler tezgah sahibi, müteşebbis, üretici ve ürün/çeşit bazında her hafta her bir pazar için kayıt altına alınıyor. Bu sayede hem kontrol ve sertifika kuruluşlarına üreticiler hakkında güncel satış verileri aktarılıyor hem üreticilerin satış ve stokları tarih aralığı bazında hesaplanabiliyor hem de %100 Ekolojik Pazarlar’da tezgâh sahibi aracı firmaların stokları takip edilebiliyor. Bu sayede üretici ve aracıların hasat veya stok miktarları üstünde satış yapmalarının önüne geçiliyor. Bu sistem aynı zamanda organik tarım sektörü için istatistiki veri vermesi açısından da önem taşıyor.

Aşağıda sizlere kabaca sistemin nasıl işlediğini göstermek istedik. Sistem içinden çektiğimiz iki pazarımıza ait sınırlı tarih aralığındaki verileri aşağıda bulabilirsiniz. İstediğiniz pazarı veya ikisini birden, istediğiniz ürünü, istediğiniz tarih aralığını, istediğiniz esnafı, müteşebbisi ve üreticiyi seçip, pazara giriş, satış ve ciro verileri (her ürün için ortalama fiyatta girdiğimizden) elde edebilisiniz. İlgili yerleri işaretleyip rapor al demeniz yeterli olacaktır.