Tüm yumurtalar için dolap zorunluluğu kararı, yumurtanın dolapta saklandıktan sonra sıcağa çıkarılması ile yanı ısı değişimi ile daha çabuk bozulması durumundan yumurta üreticilerinin itirazı üzerine düzeltildi. Dolayısıyla iş sadece satıcıda bitmiyor. Bakkalın veya pazardaki tezgâh sahibinin dolapta tutması yeterli değil. Üretici firmalar, nakliye firmaları/süreci, üretici ile son satış noktası arasındaki distribütör firma deposunda da soğuk zincirin kırılmaması gerekiyor.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) konuyu şöyle açıklıyor: “… Soğuk hava depolanması şartının kaldırılması yönünde taleplerimiz vardı. Yeni düzenlenen tebliğde ’18 güne kadar soğutulmasına gerek yok’ şeklinde değiştiriliyor. Avrupa Birliği’nde bu soğuk-sıcak dalgalanmaların en çok yumurtaya zarar verdiğini açıklayan raporlar var. Birçok ülkede durum aynı, biz de hep Avrupa’da yumurta dolapta değil diye örnekleri gösteriyorduk. Başta YUM-BİR olmak üzere İzmir ve İstanbul’da kurulan yumurta üretici ve satıcıları dernekleri, bakkallar ve pazarcılar odalarının ortak çabalarıyla tebliğ değişikliğine gidildi.”
Mevzuatlara göre yumurtanın yumurtlama tarihinden itibaren 18. güne kadar soğutulması zorunluluğu kaldırıldı. Yumurtlama tarihinden sonraki 18’inci günden itibaren +8 °C ile +5 °C arasında bir sıcaklıkta muhafaza edilecek. Yumurtaların son tüketim tarihi yumurtlamadan itibaren en fazla 28 gün olarak tanımlanmıştır.
Bu sebeple yumurtanın üretim tarihi ve son kullanma tarihlerine dikkat edip, özellikle yaz aylarında en taze yumurtaları almanızı tavsiye ederiz.
İlgili tebliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/12/20141220-5.htm