Ekolojik temizlik maddelerinde kullanılan standartlar nelerdir?
Temizlik ürünleri için dünyada ve Türkiye’de henüz ekolojik açıdan yasal bir çerçeve bulunmuyor. Tüketiciyi, tartışılan zararlı maddelerden korumak üzere kendi kriterlerini belirleyen sertifika firmaları arasında önemli farklar olsa da, bütün bu firmalar ekolojik temizlik ürünlerinin çevreye zarar veren, sağlığı tehdit eden ya da alerjilere neden olan hiç bir maddeyi içermemesi gerektiğinde birleşiyor. Yani sentetik koku maddeleri, sentetik boyarmaddeler, sentetik koruyucular, enzimler, fosfatlar, optik beyazlatıcılar gibi klasik deterjanların esasını oluşturan hammaddeler ekolojik sertifikalı temizlik ürünlerinin üretiminde kullanılamaz. Ekolojik temizlik ürünlerinde esas olarak saf bitkisel sabunlar kullanılıyor. Ayrıca mısır veya patates nişastasından elde edilmiş şekerden ve hindistancevizi yağından üretilen hindistancevizi yağ alkol sülfatları gibi doğada biyolojik olarak %100 parçalanabilen maddeler kullanılabiliyor.
Ekolojik temizlik ve ekolojik kozmetik ürünlerinde hangi maddeler kullanılmıyor?
Ekolojik temizlik ürünlerinde yağ alkol eter sülfatları ve yağ alkol etoksilatları gibi etoksile maddeler, klasik deterjanlara katılan ve çamaşırda kalıntı bırakarak alerjilere yol açabilen enzimler, sinir sistemi üzerinde tahrişe neden olabilen sentetik koku maddeleri kullanılmıyor. Ekolojik kozmetiklerde yer almayan zararlı maddelerden bazıları da şöyle: Parabenler, klormetilizotiyazolinon, formaldehid, formaldehid veren maddeler gibi raf ömrünü uzatan sentetik koruyucular (bazıları alerji yapıcı, bazıları kanserojen); sentetik koku maddeleri (alerjilere neden oluyor); sodyumlaurilsülfat, sodyumlauriletersülfat, amonyumlauriletersülfat gibi yıkama maddeleri (tensidler), PEG (polietilen glikol) ve türevleri (zararlı maddelerin cilt yoluyla daha çok geçmesine neden oluyor); sentetik boyar maddeler, mineral yağlar, parafinler (cilt üzerinde su geçirimsiz bir tabaka oluşturuyor).
Ekolojik kozmetikte kullanılan standartlar nelerdir?
Kozmetik ürünlerinde dünyada ve Türkiye’de henüz ekolojik açıdan yasal çerçeve yok. Tüketicinin tartışılan zararlı maddelerden korunmasını sertifika veren kuruluşlar üstleniyor. Bu sertifikalar, hammaddeleri mümkün olduğunca sertifikalı organik tarımdan elde edilmiş ve içinde bugünkü bilgilere göre zararlı kimyasallar bulunmayan kozmetiklere veriliyor. Bu ürünlere ekolojik sertifika vermek için, KSK’lar organik-fiziksel işlem gören içerik maddelerin en az %95’inin ya da tarımsal ve hayvansal kaynaklı doğal maddelerin en az %70’inin organik sertifikalı olması gibi kriterler koyuyor. Ekolojik kozmetiklerin doğal ve cilde dost maddelerden üretilmesi, ambalajlarının doğa dostu olması, üretimi sırasında çevre kirliliğine yol açmaması, içeriklerinin ambalaj üzerinde yer alması ve canlılar üzerinde test edilmemiş olması gerekiyor.