Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, sağlığımız, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya, üretken topraklar bırakabilme amacı ve ekolojik ( organik ) tarım ürünlerinin iç pazarda güvenilir, adil ve sürdürülebilir biçimde yaygınlaşabilmesi için 2006 Haziranında Şişli Feriköy ile ilk %100 Ekolojik Pazar projemizi başlattık.
Ekolojik pazarların ve diğer pazarlama alanlarının ( internet, dükkan vs ) 2010 yılından itibaren hızla yaygınlaşması derneğimizin ve proje ortağı belediyelerimizin sizler adına bazı önlemleri almasını gerektirdi. Bu amaçla;
%100 Ekolojik Pazarlar’a gelen ürünlerin sertifikaları ve ekleri, ürün sertifikaları, faturaları, miktarları ve etiketlerinin kontrolü, haftalık sertifika kuruluşu iletişimleri, kayıt, veri paylaşımı ile birlikte;
Sizler için;
* rutin zirai ilaç kalıntı analizleri yapıyor,
* %100 Ekolojik Pazarlarımıza ürün tedarik eden üreticilerin arazi, aracıların depolarını ziyaret ediyoruz.
* Aracı kuruluşların ürün sertifikaları arkasında ziraat mühendislerimizce her bir parti ürün girişi ve her pazarın satış miktarları kayıt altına alınmakta ve stok takibi bu yolla yapılmaktadır. Sizler için pazarlarımıza katılan aracıların da depoları denetlenmekte, stoklari izlenmektedir.
Akredite bir laboratuar olan INTERTEK te yaptırılanan analiz sonuçlarını %100 Ekolojik Pazarlar’da halkla ilişkiler standlarimizda inceleyebilirsiniz. Ziraat muhendislerimizin arazi ziyaretlerine dair fotograflarini da pazarlarimizda inceleyebilirsiniz.
Bugüne kadar sizler için %100 Ekolojik Pazarlar’da 110 analizde, 85 farklı üreticinin 183 farklı ürünü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutulmuştur.
Son beş yılda 41 üreticinin arazileri kritik dönemlerde sizler için ziyaret edilmiş olup, pazarlarımıza gelen ürünler ve miktarlari ile arazideki durum mukayese edilmiştir.
Sonuçlarını tüm %100 Ekolojik Pazarlarımızda kurduğumuz halkla ilişkiler stantlarında bulundurduğumuz dosyalarda inceleyebilirsiniz. Arazi ziyareti fotoğraflarını da standlarımızda incelemeniz mümkün.
Ayrıca miktar, görüntü, mevsim dışı ürünler, çelişkili üretici, katılımcı ifadeleri, müstahsil bilgileri, kargo bilgileri ve benzeri konularda şüphe çeken durumlarda ürünlerin fotoğrafları çekilmekte ve acilen kontrol ve sertifika kuruluşu bilgilendirilmekte, acilen geri dönülmesi talep edilmekte, çok kritik durumlarda ilgili kontrol ve sertifika kuruluşundan baskın denetim talep edilmektedir.
Bugüne kadar pazar içinde yaptigimiz denetimler, aldigimiz kayitlar, cektigimiz fotograflar, supheli durum ve urunler ile ilgili sertifika kuruluslarina yaptigimiz uyarilar, analizler ve arazi, depo ziyaretlerimiz sayesinde bazı üreticiler ve aracılar sertifika kuruluslari ve belediyelerce, tespit edilen durum özelinde ve yasalar çercevesinde, sektörden ihraç edilmis, ekolojik pazarlardan men edilmiş veya uyarı/ihtar almış veya belirli araziler organik tarım sistemi dışına çıkarılmıştır.
Denetim Detayları: Pazarlara örneğin Şişli ye denetim ekiplerimiz gece 5.00 te gelmekte, giriş çıkışta her taze ürünün çeşidine, üreticisine göre miktarı kayıt altına alınmakta, üretici beyanı ve fatura ile karşılaştırılmaktadır. Tüm mali belgeler denetlenmekte, belge sahteciliğine karşı üreticiler aranmaktadır. Pazar bitiminde de kalan ürünler kayıt altına alınmakta böylece üretici ve aracıların stok takibi yapılabilmektedir. Tüm bu bilgiler kontrol ve sertifika kuruluşlarına haftalık olarak bildirmekte ve bu kuruluşlar kendilerinde birim ürün başına kayıtlı olan ürün stoklarından bu miktarları düşmektedir. Dolayısı ile izlenebilirlik sağlanmakta hiçbir üretici üretim/hasat miktarından fazlasını satamamaktadır.
Sizde şüpheli gördüğünüz durumlarda lütfen halkla ilişkiler standımızda ilgili arkadaşlarımız ile konuyu paylaşın.
Denetimler:
- Tarım il müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerince belirli periyotlarla denetimler yapılmakta, analize tabi tutulmak üzere ürünlerden numine alınmakta, tezgah sahiplerine bilgilendirme/eğitim verilmektedir.
- Belediye ve Buğday Derneği çalışanlarında 2009 dan bu yana ziraat mühendisi, gıda mühendisi veya veteriner hekim olma şartı aranmakta. İlgili meslekten proje koordinatörlerinin/denetimcilerinin Tarım Bakanlığı ve TSE nin organize ettiği “organik tarım kontrolörü” kursunu tamamlamış olmaları şartı aranmaktadır.
- Dönem dönem bağımsız kuruluşlar aracılığı ile komple pestisit analizleri yapılmaktadır. Kartal %100 Ekolojik Pazar’ın da bu analizler her üç ayda bir yapılmaktadır.
- Mamul ürünlerde gıda üretim izni, sertifika, etiket ve mali belge denetimi yapılmaktadır. Etiket bilgisi yönetmeliklere göre eksik/yetersiz olan veya üretim izni olmayan ürünlerin satışına izin verilmemektedir.
- Mamul ürünlerde her üretici ve markanın pazara gelen ürün çeşitleri, etiket bilgileri ve mali belgeleri hakkında yetkilendirilmiş kuruluşlara raporlama yapılmaktadır.
- Taze sebze ve meyvede pazara ürün getirmeden önce muhakkak sertifika veya sertifikanın yetişmediği kısa dönemler için yetkilendirilmiş kuruluştan üretici ismi, kodu, statüsü ve ürün listesi içeren imzalı kaşeli resmi bir yazı istenmektedir.
- Sertifikalardaki güncelleme ve standardizasyon farkı sebebi ile sertifikalar yeterli görülmemekte ve yetkilendirilmiş kuruluşlar ile haftalık iletişim kurulmakta güncel kontroller ve analiz sonuçları hakkında bilgi alınmakta, gerekirse kontrol raporları istenmektedir.
- Sera ürünlerinde muhakkak kullanılan tohum ve fide belge ve beyanı istenmektedir.
- Taze sebze ve meyve getiren katılımcılardan müstahsil, irsaliye/fatura veya çiftçi nakil belgesi/yol müstahsil belgesi istenmektedir.
- Taze sebze ve meyve de ilgili mali belgedeki miktarlar ile pazara inen miktarlar tartılarak karşılaştırılmaktadır.
- Sertifika veya ekindeki ürün listesi ile gelen ürün listesi karşılaştırılmaktadır.
- Pazarlardan çıkışta gene çıkan miktar kayıt altına alınmakta, böylece satış miktarı tespit edilmektedir.
- Aracılı ürünlerde mali belge dahi olsa üreticiler aranarak ürün ve miktar bilgisi teyid edilmektedir.
- Her hafta ilgili üreticinin ilgili ürünleri, satış miktarları, mali belgeleri ve varsa aracı kurumlar ile ilgili yetkilendirilmiş kuruluşa bilgi verilmektedir.
- Pazarın kurulacağı gün proje ortaklarının verdikleri saat aralığı haricinde pazarlara giriş veya çıkış yapılmasına izin verilmemektedir.
- Pazarın kurulduğu gün proje ortaklarının tayin ettiği saatten önce taze ürünler tezgahlara yerleştirilememektedir. Ürünler ürün cins ve gruplarına göre ayrılmış biçimde tezgah arkalarında istiflenmekte. Belediye ve dernek ekiplerince gerekli mali belge ve miktar denetimleri yapılmadan ürünlerin toptan satışı ve tezgahlara çıkartma işlemi yapılmamaktadır. Örneğin bu sebeple Buğday Derneği ziraat mühendisleri Şişli Feriköy %100 Ekolojik Pazar’ına gece saat 3.00 da gitmektedir.
- Kargo ile pazar alanına inen tüm ürünlerin karşı çıkış noktası tespit edilmekte, gerekirse kargo bilgileri alınıp denetim yapılmaktadır.
- Kalite, genel görünüm, haftadan haftaya değişen görünüm, katılımcının tutarsız ve net olmayan ifadeleri, ambalaj ve paketleme şekli, mevsimine uygun olmayan ürünler, pazarda olmayan veya o ana kadar elinde olmayan ürünlerin birden yüklü miktarlarla gelmesi sebebi gibi şüpheli görülen durumlar yetkilendirilmiş kuruluşlara bildirilmekte ve arazi baskın rica edilmektedir.
- Gene şüpheli ürünlerde fotoğraf çekilerek, ilgili fotoğraflar yetkili kontrol ve sertifika kuruluşları ile paylaşılmaktadır.
- Miktar olarak şüphe uyandıran ürünlerde yetkilendirilmiş kuruluşlardan temin edilen sertifika eklerindeki miktarlarla pazara gelen toplam miktar arasında karşılaştırma yapılmakta, şüpheli durumlar yetkilendirilmiş kuruluşlara bildirilmektedir.
- Aracılık yapan katılımcıların depo denetimleri yapılmaktadır.
- Katılımcılardan organik tarım kanun ve yönetmeliklerine, %100 Ekolojik Pazar Standartları’na uyacaklarına dair taahhütnameler alınmaktadır.
- Üreticilerden sertifikanın yanı sıra arazi, ürün ve üretim miktar kayıtlarını içeren sertifika ekleri de alınmaktadır.
- Dernek ziraat mühendislerince üreticinin taahhütname gereği verdiği söz gereğince bir gün önceden haber verilmek kaydı ile arazi ziyaretleri yapılmaktadır.