%100 Ekolojik Pazarlar’da nasıl tezgâh sahibi olabilirim?

Buğday Derneği ve yerel yönetimler işbirliğindeki %100 Ekolojik Pazarlar’da, yer olması, açılması, tüketim miktarı/tüketici sayısının artmasına bağlı olarak yeni katılımcılar kabul edilmektedir. Tezgâh için başvuracakların Buğday Derneği’ne +90 (216) 349 99 33 No’lu telefondan veya dernek@bugday.org adresinden iletişim bilgilerini vermeleri gerekmektedir. Buğday Derneği her hangi bir pazara üretici alınacağı zaman üreticilere elektronik posta yolu ile duyuru yapar ve topladığı başvuru form ve belgelerini ilgili Belediyeye sunar. Kurulan komisyonda başvurular aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilir. Başvurular yılda sadece bir kez o da yer açılması veya tüketim talebine paralel olarak mekan da müsait ise bir genişletme söz konusu ise yapılır. Başvuru süreci dışında %100 Ekolojik Pazarlar’a üretici kabul edilmez. %100 Ekolojik Pazarlar’a açıldığı 2006 yılından 2010 yılına kadar yeterli üretici başvurusu olmadığı için aracılar kabul edilmiş olup, bu tarihten sonra sadece üreticilere yer verilmiştir.

Mevcut İstanbul %100 Ekolojik Pazarlar’ı için:

ANA KRİTER: Yeni alınacak tezgâh sahipleri organik ürün sertifikası sahibi üretici olacaktır. Kesinlikle aracılık yapan bir firma alınmayacaktır. (Pazara çeşitlilik ve kalite getirecek ithal ürün satacak ithalatçı ve temsilcisi bu kapsam dışındadır.)

Alınacak organik ürün sertifikası sahibi üreticiler için alt kriterler:

  1. Pazara çeşitlilik getirmek (olmayan veya az bulunan ürün). Pazarın ürün yelpazesini zenginleştirecek çeşitte ürünler sunmak.
  2. Organik üretim yapan kooperatif, dernek ve birlikler.
  3. Marketlere ve diğer pazarlama alternatiflerine sürekli ve sabit kalitede ürün tedarik edemeyecek küçük ölçekte üretim yapan üretici ve bilhassa ana geçim kaynağı tarım olan çiftçiler.
  4. Eskilik (sektörde eskilik, ekolojik pazarımızı ürün tedariğinde/destekte eskilik)
  5. Geçmiş yıllarda başvurusu bulunması.
  6. Katıldığı diğer organik pazarların sayısı/az olması. Diğer pazarlama kanallarına sahip olmama/ulaşmada dezavantajlı olmak.
  7. Pazarlama tercihinde önceliği perakende zincirler yerine ekolojik pazarlara verme.
  8. Üreticilere borcu olup olmaması, sektörde saygınlık, itibar, uyum (rekabet değil, işbirliğini öncelikli tutan).