Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, sağlığımız, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya, üretken topraklar bırakabilme amacı ve ekolojik ( organik ) tarım ürünlerinin iç pazarda güvenilir, adil ve sürdürülebilir biçimde yaygınlaşabilmesi için 2006 Haziranında Şişli Feriköy ile ilk %100 Ekolojik Pazar projemizi başlattık.
Ekolojik pazarların ve diğer pazarlama alanlarının ( internet, dükkan vs ) 2010 yılından itibaren hızla yaygınlaşması derneğimizin ve proje ortağı belediyelerimizin sizler adına bazı önlemleri almasını gerektirdi. Bu amaçla;
%100 Ekolojik Pazarlar’a gelen ürünlerin sertifikaları ve ekleri, ürün sertifikaları, faturaları, miktarları ve etiketlerinin kontrolü, haftalık sertifika kuruluşu iletişimleri, kayıt, veri paylaşımı ile birlikte;
Sizler için;
* rutin zirai ilaç kalıntı analizleri yapıyor,
* %100 Ekolojik Pazarlarımıza ürün tedarik eden üreticilerin arazi, aracıların depolarını ziyaret ediyoruz.
* Aracı kuruluşların ürün sertifikaları arkasında ziraat mühendislerimizce her bir parti ürün girişi ve her pazarın satış miktarları kayıt altına alınmakta ve stok takibi bu yolla yapılmaktadır. Sizler için pazarlarımıza katılan aracıların da depoları denetlenmekte, stoklari izlenmektedir.
Akredite bir laboratuar olan INTERTEK te yaptırılanan analiz sonuçlarını %100 Ekolojik Pazarlar’da halkla ilişkiler standlarimizda inceleyebilirsiniz. Ziraat muhendislerimizin arazi ziyaretlerine dair fotograflarini da pazarlarimizda inceleyebilirsiniz.
Bugüne kadar sizler için %100 Ekolojik Pazarlar’da 110 analizde, 85 farklı üreticinin 183 farklı ürünü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutulmuştur.
Son beş yılda 41 üreticinin arazileri kritik dönemlerde sizler için ziyaret edilmiş olup, pazarlarımıza gelen ürünler ve miktarlari ile arazideki durum mukayese edilmiştir.
Sonuçlarını tüm %100 Ekolojik Pazarlarımızda kurduğumuz halkla ilişkiler stantlarında bulundurduğumuz dosyalarda inceleyebilirsiniz. Arazi ziyareti fotoğraflarını da standlarımızda incelemeniz mümkün.
Ayrıca miktar, görüntü, mevsim dışı ürünler, çelişkili üretici, katılımcı ifadeleri, müstahsil bilgileri, kargo bilgileri ve benzeri konularda şüphe çeken durumlarda ürünlerin fotoğrafları çekilmekte ve acilen kontrol ve sertifika kuruluşu bilgilendirilmekte, acilen geri dönülmesi talep edilmekte, çok kritik durumlarda ilgili kontrol ve sertifika kuruluşundan baskın denetim talep edilmektedir.
Bugüne kadar pazar içinde yaptigimiz denetimler, aldigimiz kayitlar, cektigimiz fotograflar, supheli durum ve urunler ile ilgili sertifika kuruluslarina yaptigimiz uyarilar, analizler ve arazi, depo ziyaretlerimiz sayesinde bazı üreticiler ve aracılar sertifika kuruluslari ve belediyelerce, tespit edilen durum özelinde ve yasalar çercevesinde, sektörden ihraç edilmis, ekolojik pazarlardan men edilmiş veya uyarı/ihtar almış veya belirli araziler organik tarım sistemi dışına çıkarılmıştır.
Denetim Detayları: Pazarlara örneğin Şişli ye denetim ekiplerimiz gece 5.00 te gelmekte, giriş çıkışta her taze ürünün çeşidine, üreticisine göre miktarı kayıt altına alınmakta, üretici beyanı ve fatura ile karşılaştırılmaktadır. Tüm mali belgeler denetlenmekte, belge sahteciliğine karşı üreticiler aranmaktadır. Pazar bitiminde de kalan ürünler kayıt altına alınmakta böylece üretici ve aracıların stok takibi yapılabilmektedir. Tüm bu bilgiler kontrol ve sertifika kuruluşlarına haftalık olarak bildirmekte ve bu kuruluşlar kendilerinde birim ürün başına kayıtlı olan ürün stoklarından bu miktarları düşmektedir. Dolayısı ile izlenebilirlik sağlanmakta hiçbir üretici üretim/hasat miktarından fazlasını satamamaktadır.
Sizde şüpheli gördüğünüz durumlarda lütfen halkla ilişkiler standımızda ilgili arkadaşlarımız ile konuyu paylaşın.
2012 öncesi PESTİSİD ANALİZLERİ:
2009’da Şişli %100 Ekolojik Pazar’da farklı dönemlerde kış meyveleri ve kiraz numineleri ile 8 ayrı üreticimizin temiz çıkan ürünlerinden sonra Aralık 2010’da Kartal Belediyesi proje koordinatörü, ziraat mühendisi Deniz Hanım’ın aldığı İbrahim Yıldız ( Şükrü Özkan ) armut, Mustafa Ertok ( Mezra Tarım ) elma, Ogün Kemal Küçükler ( Ertan Turan ) havuç ve Kapor Organik ( Esin Demirci ) elma ürünlerinin INTERTEK laboratuvarlarindaki pestisit ( zirai ilaç ) kalıntı analizleri temiz çıkmıştır. Ayrıca Ümit Kaleli ( AGV) nin ücretini kendi vererek gönüllü olarak yaptırdığı ve gene Deniz Hanım tarafından seçilen ürünlerinde analizleri temiz çıkmıştır. Akın Türe mandalina, Hidayet Itaatli limon ve portakal, Ümit Şahintürk elma örnekleri temiz çıkmıştır.
2011 Nisan sonu Kartal %100 Ekolojik Pazardan alınan numineler gene INTERTEK laboratuvarlarina gönderilmiş, yapılan zirai ilaç kalıntı analizlerinde Taha Yıldız kabak, Mehmet Uğuz salatalık, İbrahim Yıldız enginar ve kabak, İbrahim Bilgiç domates numileri temiz çıkmıştır.
2012 öncesi ARAZİ – DEPO ZİYARETLERİ:
Buğday Derneği ziraat mühendisleri Neslihan Şimşek, Yahya Demirci ve Özlem Çarkçıoğlu tarafından arazi ziyaretleri yapılan Şaban Burhan, Necmi Nacak, Gürsel Tonbul, İbrahim Balta, Ali Yener, Mehmet Oktay, Kadir Bozkurt, Ordman Çiftliği, Nazan Kurtan, Samsun 19 Mayıs Projesi ureticileri, İbrahim Bilgiç ve İbrahim Yıldız’ın üretimlerine dair herhangi şüpheli bir duruma rastlanmamıştır.
Baskın depo ziyaretleri yapılan AGV ve HASAT firmalarının da depolarında herhangi bir kayıt dışı ürüne rastlanmamıştır.
Samsun 19 Mayıs ilçesi ziyaretlerimiz sırasında bir üreticimizin diğer komşu sertifika kapsamındaki üreticilerin ürünlerini kendisi adına sattığı tespit edilmiş olup, kendisi bu konuda uyarılmış, ilgili kontrol ve sertifika kuruluşuna ve tarım ilçe müdürlüğüne bilgi verilmiştir.
Mayıs ayı içerisinde Mersin Erdemli bölgesinde Taha Yıldız, Bülent Örnek, Münevver Avtepe ve Eğriçayır bal projesi, Fethiye de Fethiye Organik ve İbrahim Balta nın arazi, sera ve depoları leri ziyaret edilmiştir.
Haziran – Temmuz ( 2011 ) ayları içinde Yalova Bölgesinde Mezra Tarım, Semra Atabey, Resul Çiftçi, Eskişehir’de Özpa, Şafak Eren, Ali Kamışlı, Mustafa Aksu, Mustafa Yıldırım, Has Organik arazi ziyaretleri yapılmıştır.