%100 Ekolojik Pazar’dan aldığınız organik domatesin içten filizlendiğini ya da biberin içinde yeni bir biber oluştuğunu fark ettiniz… Telaşlanmayın… Yanıtı mevsimlerde…
Organik domates ya da biberin çekirdeklerinin (tohumlarının) filizlenmesi, katkı maddeleri ve kimyasallar nedeniyle gıdaların doğal yapılarını yitirdiği bugünlerde akla hemen bitkinin yetiştirilmesi sırasında hormon kullanıldığını getirebilir. Ama bunun hormonlarla hiç ilgisi yok. Buğday Derneği eş genel müdürü ve %100 Ekolojik Pazarlar proje koordinatörü Batur Şehirlioğlu, organik üretimde bu durumların normal olduğunu söylüyor.
Kış aylarında ısıtmalı/iklimlendirmeli seralar kullanmayan organik üreticilerin ürünlerinde özellikle domateste ve biberde böyle bir durumla karşılaşılabildiğini belirten Batur Şehirlioğlu, “Akla ilk olarak hormon geliyor ama öyle değil. Bu konu bitki fizyololojisi, iklim ve hava koşulları arasındaki bağı bilmeyi ve ziraat mühendisliğinin ötesinde bir uzmanlığı gerektiriyor” diyor.
Domatesin içindeki tohumun çimlenmesi, biberin içinde biber çıkması gibi görüntülere daha çok mevsim dışında tüketilen sebzelerde karşılaşılıyor. Bu tip durumlar tüketicide hormon algısı yaratsa da, meyve/sebze döllenmesi ve meyveyi/sebzeyi irileştirmek için uygulanan hormonlar organik seracılıkta kullanılmıyor. Ancak iklim şartlarına (ısı, nem, gece gündüz ısı farkı, güneşli gün sayısı vb) bağlı nedenlerle, organik seralarda da iklimlendirme cihazları kullanılmadığı için ürünlerde çekirdekte filizlenme, meyve içinde meyve oluşumu, büzüşme, domatesin içinin beyaz kalması, meyvenin alt kısmının meme yapması gibi durumlara rastlanabiliyor.
Bu ve benzer başka soruların yanıtları için 101 Soruda Organik Ürün Rehberi’ne %100 Ekolojik Pazarlarda bulunan Buğday stantlarından veya online olarak buradan ( web sitesinin sağ üstündeki organik ürün rehberi fotoğrafını tıklayabilirsiniz ) ulaşabilirsiniz.