Kategori: Küçükçekmece

25 May

Küçükçekmece organik pazarından çekilme haberimizin basındaki yansımaları

Cumhuriyet: “Buğday Derneği’nin destek ve danışmanlık verdiği organik pazarda, artık %100 Ekolojik Pazar markasının güvencesi olmayacak.”

Hürriyet: “Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Küçükçükmece Organik Pazarı’ndan çekileceğini açıkladı. Bu durum pazarın artık organik sayılmayacağı anlamına geliyor.”

Birgün: “Buğday Derneği ekolojik pazardan çekilme gerekçesini şöyle açıkladı: “Belediye, başta denetim olmak üzere, üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmedi.”

25 May

Buğday Derneği, Küçükçekmece organik pazardan çekildi

2014 yılında, Küçükçekmece Belediyesi ve Arenapark AVM işbirliğiyle kurulan, Buğday Derneği’nin destek ve danışmanlık verdiği organik pazarda, artık %100 Ekolojik Pazar markasının güvencesi olmayacak.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, kendi desteği ve danışmanlığında Küçükçekmece Belediyesi ve Aranepark AVM işbirliğiyle, Nisan 2014’te kurulan ve Derneğin oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar marka ve standartları güvencesiyle hizmet veren Küçükçekmece organik pazardan çekilme kararı aldı.

İlgili pazarda artık %100 Ekolojik Pazar markası kullanılamayacağı gibi, %100 Ekolojik Pazar standartlarında denetim de söz konusu olamayacak. İlgili organik pazarda yapılan satışların güvenilirliği konusunda, 9 Aralık 2017 tarihinden itibaren Buğday Derneği’nin sorumluluğu ve garantisi bulunmuyor.

%100 Ekolojik Pazarlar, güvenilir gıdanın adresi

İnsanların doğayla uyum içerisinde ve doğal varlıklara zarar vermeden yaşayacağı bir toplum umuduyla 15 yıldır çalışmalar yürüten Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, bu amaçla oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar modeli, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak isteyen tüketicilerle, ekolojik, doğa dostu ürün yetiştiren üreticileri buluşturan bir platform oldu. Bu anlamda ülkemizde organik sektörünün gelişimine önemli katkılar sağladı.

Buğday Derneği ile özel ve kamu kurumları işbirliğinde ilk %100 Ekolojik Pazar, Şişli Belediyesi ortaklığıyla 2006 yılında kuruldu ve o tarihten bu yana, güvenilir gıdaya ulaşmak isteyenlerin adresi oldu. 12 yılda %100 Ekolojik Pazar markası, gıda konusunda güvenilirliğin simgesi haline geldi ve Şişli’yi Kartal, Beylikdüzü, Bakırköy, Küçükçekmece, Kayseri, İzmit, Antalya, Samsun, Seferihisar, Konya %100 Ekolojik Pazarları izledi.

%100 Ekolojik Pazarlar marka ve standartlarıyla kurulan ve halen devam eden Şişli, Kartal, Bakırköy, Beylikdüzü, Kayseri ve İzmit organik pazarları, insan sağlığına ve doğaya zararlı kimyasal girdilerin yasak olduğu organik üretimin gelişmesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Buğday Derneği, Küçükçekmece organik pazarından neden çekildi?

Belediye, başta denetim olmak üzere, üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmedi.

İlgili protokolde, Belediye’nin bir ziraat veya gıda mühendisini iki gün, organik pazar konusunda denetim, veri kayıt, belge vs işlemleri için görevlendirmesi gerektiği maddesi olmasına ve bu konu Buğday Derneği tarafından ilgili Belediye ve AVM’ye defalarca hatırlatılmasına rağmen, 25 Kasım 2017 tarihine kadar Belediye, pazarın denetimleri konusunda bir mühendis görevlendirmedi; denetim konusunda tüm sorumluluk, destekçi ve danışman pozisyonundaki Buğday Derneği’nin üstünde kaldı.

Aynı protokolde reklam-tanıtım konusunda Belediye’nin taahhütü söz konusu iken, 25 Kasım 2017 tarihine kadar Belediye projenin reklam ve tanıtımı için gözle görünür bir çalışma yapmadı. Tüm reklam tanıtım çalışmaları AVM ve Buğday Derneği tarafından gerçekleştirildi. Aynı şekilde pazarda tüm halkla ilişkiler görevini tek başına Buğday Derneği gerçekleştirdi.

Pazarın katılımcı bir yapıya ulaşması sağlanamadı.

Küçükçekmece Belediyesi ve Arenapark AVM’ye Buğday Derneği tarafından yeni bir sözleşme teklifinde bulunuldu. İki taraf da teklifi olumlu karşıladı ve AVM ile Derneğin mutabık olduğu yeni sözleşmeler Belediye’ye gönderildi. Yeni sözleşmelerde %100 Ekolojik Pazarlar’ın daha katılımcı ve şeffaf olmasını sağlamak amacıyla esnaf, üretici ve müşterilerin de olduğu bir komisyon kurulması önerildi. Ancak sözleşme konusunda Belediye’nin Buğday Derneği’ne olumsuz dönüşü nedeniyle, pazarın daha katılımcı ve şeffaf bir yapı kazanması sağlanamadı.

Kalıntı tespit edilen üretici konusunda etik olmayan uygulama yapıldı.

Son bir aya kadar pazarda, ürünlerinde kalıntı bulunan üreticilerin Küçükçekmece Belediyesi tarafından yer tahsisleri iptal edildi, ilgili üreticiler veya esnafın organik pazarda satışı durduruldu.

Ancak Küçükçekmece İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ürününde kalıntı bulunan bir üreticiye cezai yaptırım uygulanmasına, kontrol ve sertifika kuruluşunun üreticinin sertifikasındaki organik statüsünü kaldırmasına, Belediye tarafından tezgâhı iptal edilmesine rağmen, daha sonra yine Belediye tarafından bir başka kişiye tahsis yapılarak, aynı üreticinin pazarda başka bir sertifika ile ürün satışının önü açıldı. Her ne kadar başka bir şahsa yapılan yeni tezgâh tahsisi usüllere uygun olsa da, ürün satışı yapan gene fiziki olarak aynı üretici. Buğday Derneği, yapılan işlemin -yasal olsa da- müşteriler, diğer üreticiler ve tahsis sahipleri açısından etik olmadığı görüşünde.

Pazar esnafı tarafından konu hakkında müşterilere bilgi verilmesi ve konu hakkında müşterilerden Belediye Başkanlığı’na gönderilecek bir toplu dilekçe Belediye Zabıtası’nca engellendi. Ayrıca ilgili esnafın müşterilere konu hakkında bilgi verip imza toplaması durumunda tezgâhlarının iptal edileceği, belediye yetkilisince sözlü olarak belirtildi.

Uygulamalar, etik değerler açısından Buğday Derneği’nin ilkeleriyle örtüşmüyor.

Buğday Derneği’nin %100 Ekolojik Pazar standartları ve markası altında danışmanlık ve destek hizmeti verdiği organik pazarlar bir bütünlük arz ediyor. Bu nedenle yapılan denetimler ve uygulamalar tek bir standart altında değerlendiriliyor.

Diğer %100 Ekolojik Pazarlar’da ilgili üreticinin tezgâhları Belediyeler tarafından iptal edilirken, Küçükçekmece’de Belediye tarafından iptal işlemi gerçekleştirildikten sonra yasalara uygun olsa dahi, etik değerler açısından tartışmalı uygulama yapılması, kurumumuzun değerleri ile ters düşüyor.

Tüm diğer %100 Ekolojik Pazarlar’da katılımcı ve şeffaf bir yapı kurulurken, aynı marka altındaki bir pazarda tersi uygulamaların söz konusu olması; bunun yanı sıra personel ve denetim konusunda yaşanan tıkanıklıklar, Buğday Derneği’nin Küçükçekmece organik pazarından, %100 Ekolojik Pazar markasını çekme kararında etkili oldu.

Belediye ile yaşanan bu olumsuzluklara rağmen bugüne kadar üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getiren Arenapark AVM’ye destekleri için teşekkür ederiz.

Yaklaşık 12 yıldır %100 Ekolojik Pazar standartları ve markası ile güven veren Buğday Derneği artık Küçükçekmece organik pazarda bu hizmeti, güveni ve garantiyi sunmayacak.

25 Haz

%100 Ekolojik Pazarlar düzenli olarak denetleniyor!

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın en güvenli yolu olan %100 Ekolojik Pazarlar’daki ürünler düzenli olarak denetleniyor.

Buğday Derneği işbirliğindeki Bakırköy, K.Çekmece, Beylikdüzü, Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarları 22 Ocak-15 Nisan tarihleri arasında 16 kez denetlendi. Bu denetlemeler İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerince gerçekleşti. Yapılan bu denetimlerde sertifikalar, mali belgeler ve etiketler kontrol edildi. Ayrıca denetimlerin 14’ünde zirai ilaç analizine gönderilmek üzere farklı tezgahlardan çeşitli üreticilere ait 35 ürün örneği toplandı.

Buğday Derneği olarak sonuçları takip ediyor ve ilgili belediyelere aktarıyoruz.

Son olarak 15 Nisan Pazar günü K.Çekmece %100 Ekolojik Pazarı’nda yapılan denetim esnasında, Ekolojik Pazarlar’da görevli olan ziraat mühendislerimizden Duygu Yavuz da her zamanki gibi oradaydı.

Denetimle ilgili olarak ilgili müdürlüğün açıklamasını buradan okuyabilirsiniz: http://istanbul.tarim.gov.tr/…/Organik-Pazar-Denetimleri-Ar…

25 Haz

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri denetimleri

22 ve 29 Ocak Pazar Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazarı, 4 Şubat Şişli %100 Ekolojik Pazarı, 5 Şubat’ta ise Kartal %100 Ekolojik Pazarı’nın, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince denetlenmesi sonucu; tezgâh sahiplerine bırakılan evraklarda herhangi bir uygunsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.

Bulunan tek uygunsuzluk, bir üreticimizin sertifika kuruluşunca onaylanan ancak çiftçi kayıt sistemine eklenmediği için geciken ürünü ile ilgiliydi, ki ilgili ürün ilçe teşkilatınca çiftçi kayıt sistemine eklenerek ürün sertifikası hazırlandı. Üç pazarda farklı üreticilerin 10 farklı ürününden İlçe Müdürlüklerince numune alındı.

21 Nis

Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar üreticinin yüzünü güldürdü

Buğday Derneği, K.Çekmece Belediyesi ve Arenapark AVM işbirliğinde İstanbul’un beşinci %100 Ekolojik Pazar’ı 13 Nisan Pazar günü açıldı. İkinci haftası dün gerçekleşen pazar üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Sabah saat 9.30 dan 18.30 a kadar yoğun müşteri trafiği olan pazarda Buğday Derneği ekibine de yoğun bir halkla ilişkiler sorumluluğu düşüyor.

08 Nis

Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar Açılıyor

Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar Açılıyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, %100 Ekolojik Pazar projelerine
bir yenisini daha ekliyor. İstanbul’un beşinci %100 Ekolojik Pazarı, Küçükçekmece Belediyesi ve ArenaPark ortaklığıyla 13 Nisan’da açılıyor.

Yerel, sağlıklı ve ekolojik üretim ve tüketimin önemine ve teşvik edilmesi gerektiğine inanan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, organik tarım yapan üreticinin son kullanıcıya doğrudan ulaşmasını sağlayan %100 Ekolojik Pazarlar halkasına bir yenisini daha ekliyor:  Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar, Küçükçekmece Belediyesi ve ArenaPark AVM ortaklığıyla 13 Nisan 2014 Pazar günü açılıyor.

Buğday Derneği, yerel yönetimlerin işbirliğiyle yıl boyunca her hafta kurulan İstanbul’da Şişli, Kartal, Bakırköy, Beylikdüzü ve Konya’da Meram ile mevsimlik olarak kurulan Kayseri-Kocasinan, İzmir-Seferihisar ve Balıkesir-Burhaniye %100 Ekolojik Pazar deneyimlerinden sonra Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar’a da danışmanlık, eğitim, organizasyon, denetimler, basın ve halkla ilişkiler konularında destek verecek.

Buğday Derneği Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, “Organik ürünler, sağlık öncelikli bir tercihten öte, gelecek kuşaklara nasıl bir dünya bırakacağımızla ilgili bir tercih. Organik ürün seçimi sadece ‘bugün’le sınırlı kalmaz, ‘sağlık’ boyutuna indirgenmez, üretim ve kullanımı yerelde yaygınlaştırılır ve bir devlet politikası haline getirilirse, gelecek kuşakların gıda güvencesi sağlanabilir; su, toprak ve doğa temiz kalabilir,” dedi.

Küçükçekmece  %100 Ekolojik Pazar’da Neler Var?

Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazarı her pazar günü 10:00 – 19:00 saatleri arasında ArenaPark AVM’de (Atakent Mahallesi, Çiçekli Vadi Caddesi, No:1 Halkalı) kurulacak. Meclis kararıyla resmi pazar statüsünde kurulan ve Arenapark AVM tarafından belediyeye ücretsiz kiralanan kapalı pazaryerinde rüzgâra karşı perdeleme yapılacak. Pazar müşterilerinin yakıcı güneşe ve yağışa karşı korunaklı bir ortamda alışveriş edebileceği Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar, ücretsiz otopark, WC, yeme içme ve sosyalleşme olanakları da sağlayacak.

1500 metrekare alanda 140 tezgâh ile başlayacak Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazarı, ağırlıklı olarak üreticilerden oluşacak. Ekolojik pazarda, taze sebze-meyve gibi ürünlerin yanında et ve süt ürünleri, zeytinyağı, bal, tahıl ve bakliyat, kozmetik, kuru meyve ve yemişler gibi işlenmiş ürünler de satılacak.

Türkiye’de ekolojik (organik) tarımın yaygınlaşması için, organik ürün fiyatlarının, tüketicilerin alım gücüne uygun şekilde belirlenmesi, büyük önem taşıyor. %100 Ekolojik Pazarlar’ın yaygınlaşması artan taleple birlikte organik ürün fiyatlarının düşmesini de sağlıyor.

 Kimyasallardan uzak durun…

Gıdalardaki tarım ilacı kalıntıları; özellikle çocuklarda alerjilerden kansere kadar birçok sağlık sorununa neden oluyor. Ana rahmindeki bir bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen zirai ilaç kalıntılarına, anne sütü ve kordon bağında bile rastlanabiliyor.  Oysa tarım topraklarıyla birlikte su varlıklarını koruyan ve biyolojik çeşitliliğin devamlılığını sağlayan ekolojik yöntemlerle üretilen gıdaların besin değerleri daha yüksek. Organik gıdalar, aynı zamanda GDO’dan sakınmanın da tek yolu.

Herhangi bir garantisi olmayan “doğal”, “naturel”, “yeşil”, “hormonsuz”, “hakiki”, “saf” vb. ifadelerin arasında, gerçek gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığı günümüzde, organik sertifikalı ürünler kişisel güven ve söylemin ötesinde bir güvence sunuyor. Ancak organik ürünlere ilginin artmasıyla birlikte, çarşı-pazarda hiçbir sertifika olmaksızın “organik” adı altında satılan ürünlere de rastlanıyor. Bu nedenle alışveriş yapanların taze organik ürünlerde organik tarım sertifikasını ve ürünün ilgili üreticiden alındığına dair faturayı; paketli ürünlerde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı logosu ile sertifika kuruluşu bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor.

Tamamen organik sertifikalı ürünlerin satıldığı %100 Ekolojik Pazarlar, Buğday Derneği ve yerel yönetimler tarafından denetleniyor. Buğday Derneği tarafından oluşturulan veri kayıt sistemi sayesinde, pazarın tüm ürün giriş-çıkışları kayıt altına alınarak web tabanlı bir sistemde tutulacak. Böylece herhangi bir üretici veya ürüne dair satış verileri herhangi bir tarih aralığında elde edilebilecek ve üretici stok takibi organik tarım sistemi içinde çok daha sağlıklı yapılabilecek.

%100 Ekolojik Pazarlar projesine bir halka daha eklerken, Buğday Derneği’nin ve %100 Ekolojik Pazarlar’ın kurucusu Victor Ananias’ı da saygı ve özlemle anıyoruz.

ULAŞIM/KROKİ için altta  “Kroki” yazan yeri tıklayınız

Kroki