Kategori: Kartal

18 Tem

%100 Ekolojik Pazarlar üretici ziyaretleri

Buğday Derneği, %100 Ekolojik Pazarlar’da tezgâh açan ve ürünleri ile yer alan ekolojik üreticilerin arazilerine ziyaretlerini sürdürüyor.

Türkiye’de ekolojik ürünlerin iç pazarda adil, sürdürülebilir, güvenilir bir alışveriş modeli ile tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Buğday Derneği’nin danışmanlığında kurulan %100 Ekolojik Pazarlar’da düzenli olarak yapılan ürün, çeşit, miktar, mali belge, sertifika, etiket kontrolleri ve pestisit (tarım zehiri) kalıntı analizlerinin yanı sıra, ekolojik üreticilerin arazileri de belirli aralıklarla ziyaret ediliyor.

Buğday Derneği Gıda Yüksek Mühendisi Merve Atınç, Temmuz ayında, İzmit’in orman köyü Fethiye’de organik tarım yönetmeliğine uygun olarak 75’ten fazla mevsimel sebze, meyve, yeşillik ve yemiş çeşitleri; konserve, turşu, kuru gıda ve benzeri paketli ürünler üreten Farge Organik’in arazisini ziyaret etti. İstanbul ve İzmit’teki %100 Ekolojik Pazarlar’da tezgâhları ile yer alan, Farge Organik kurucularından Murat Gül ve Burak Alsan, tarladaki ürünleri ile pazara gelen ürünlerinin (miktar, çeşit, kalite vb.) karşılaştırılmasının ardından, depo ürünlerinin muhafazası, üretimde kullanılan girdiler ve diğer uygulamalar hakkında bilgi verdi.

 

 

Her şey kayıt altında ve izlenebilir

Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. %100 Ekolojik Pazarlar’da yer alan organik tarım müteşebbislerine ait sertifikalar Buğday Derneği tarafından www.ekolojikpazarlar.org web sitesinde şeffaf bir şekilde tüketicilerin erişimine sunuluyor.

Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor; ardından üretici denetimlerinden sorumlu kontrol ve sertifika kuruluşlarına gönderiyor. Belediyelerin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetlediği %100 Ekolojik Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnafa yönelik men edilme dahil çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

Sağlıklı Gıdanın Adresi %100 Ekolojik Pazarlar

Buğday Derneği’nin danışmanlığını yürüttüğü %100 Ekolojik Pazarlar; İstanbul, İzmit ve Kayseri’deki 5 ayrı noktada kuruluyor ve diğer ekolojik pazarlara model oluşturuyor. Bugüne kadar yaklaşık 900 taze sebze ve meyve üreticisinin sertifikalı ürünlerini sunduğu %100 Ekolojik Pazarlar, sadece İstanbul’da haftalık ortalama 5 bin hanehalkına hizmet veriyor.

01 Ara

Korona günlerinde ekolojik alışveriş

Sokağa çıkma kısıtlamaları ile ilgili alınan yeni kararlar doğrultusunda, hafta sonu kurulan %100 Ekolojik Pazarlar’ın gün ve saatlerinde düzenleme yapıldı.

  • Bakırköy %100 Ekolojik Pazar: Cuma 09:00-16:00
  • Şişli %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi 07:00-17:00
  • Kartal %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi 08:00-17:00
  • İzmit %100 Ekolojik Pazar: Perşembe 10:00-18:00

Not: Bulvar 216 AVM (Ataşehir) %100 Ekolojik Pazar Satış Noktası, sabit bir alan sağlanamadığı için kapanmıştır. Büyükyalı (Zeytinburnu) %100 Ekolojik Pazar Satış Noktası ise geçici olarak kapalı olacaktır.

Buğday Derneği olarak, Bakanlık tarafından yayımlanan genelgeler doğrultusunda, yerel yönetimler ile sürekli irtibat halindeyiz. %100 Ekolojik Pazarlar ile ilgili alınan kararlar ve gelişmelerden haberdar olmak için iletişim ağlarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Ekolojik alışverişin farklı yolları

%100 Ekolojik Pazarlar’a gelemeyen müşterilerin sağlıklı gıdalara güvenilir bir şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla; kargo yapabilecek üretici ve üretici temsilcileri, evlere servis yapabilecek %100 Ekolojik Pazar esnafı ve ürünlerini organik pazarlardan temin eden dükkanları kapsayan üç ayrı liste hazırlandı.

Ürün tedarik listelerini indirebilir, siparişlerinizi verebilirsiniz.

Gelin, gıdamızın sorumluluğunu hep birlikte alalım

Koronavirüs salgını sürecinde; Buğday Derneği, yerel yönetimler, %100 Ekolojik Pazar esnafı ve müşterilerimiz arasındaki iletişim ağlarının önemini bir kez daha görüyoruz. Bu amaçla sizleri, geçmiş dönemlerde kurulan %100 Ekolojik Pazar Facebook Grubu ve %100 Ekolojik Pazarlar Türetici (Müşteri) İletişim Ağı’na katılmaya davet ediyoruz.

%100 Ekolojik Pazarlar Türetici (Müşteri) İletişim Ağı, yani EPTA’ya katılmak için; buraya tıklayın ve gelen kutuya mail adreslerinizi yazarak talebinizi iletin. Grup yöneticileri katılımınızı onayladığında, mail adreslerinize gelen bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır. EPTA hakkında ayrıntılı bilgiye ve oluşturulan tüzüğe buradan erişebilirsiniz.

Facebook’taki %100 Ekolojik Pazar grubumuza ise buradan üye olarak, güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Etkinlikler, eğitimler, kampanyalar, ekolojik yaşamdan haberlere telefonunuzdan ilk anda ulaşabilmek için Buğday Derneği Telegram Kanalı’na buradan abone olabilirsiniz.

12 Eki

%100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticileriyle daha bereketli

Buğday Derneği danışmanlığında kurulan %100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticilere ev sahipliği yapmaya başladı.

Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle ilk olarak 2006 yılında Şişli, Feriköy’de 45 tezgah ve 25 üretici ile kurulmaya başlayan %100 Ekolojik Pazarlar, bugüne kadar yaklaşık 900 taze sebze ve meyve üreticisinin sertifikalı ürünlerini alıcısıyla buluşturdu. Sadece İstanbul’da haftalık ortalama 5 bin hanehalkına hizmet veren %100 Ekolojik Pazarlar, 14 yıldır sağlıklı ve güvenilir alışverişin adresi olmaya devam ediyor.

İlçe belediyelerinin başkanlığında bir araya gelen Buğday Derneği, %100 Ekolojik Pazarlar müşterileri, üreticileri ve esnafının oluşturduğu pazar komisyonları, boşalan tezgahlar için dönem dönem açılan başvuruları değerlendirerek yeni üreticilerin pazarlara dahil edilmesi sürecini üstleniyor.

2019 yılında yapılan başvurular çerçevesinde İstanbul’daki %100 Ekolojik Pazarlar’da 24 organik tarım üreticisi daha tezgah sahibi olarak ürünlerini müşterilerine ulaştırma şansı buldu. Pazarlarda sadece kendi yetiştirdiği ürünleri satan üreticilerin artmasına özen gösteren pazar komisyonları tarafından 2019 güz döneminde yapılan değerlendirmeler sonuçlandı. Bu kapsamda, 2020 yılı içerisinde katılan yeni üreticiler ile birlikte %100 Ekolojik Pazarlar daha bereketli, daha renkli bir paylaşım mekanı haline geldi.

Yer sıkıntısı olan Bakırköy %100 Ekolojik Pazar’a iki yeni üretici dahil olurken, birçok yeni üreticiye şans veren Kartal ve Şişli %100 Ekolojik Pazarlar’ın tezgah sahibi profili ve dağılımı şu şekilde değişti:

 

Tezgah profili Şişli %100 Ekolojik Pazar Kartal %100 Ekolojik Pazar
Yemek 4 2
Kozmetik, deterjan grubu 3 3
Sadece kendi ürünlerini satan taze sebze ve meyve üreticisi 35 19
Hem kendi taze ürünlerini satan hem de aracılık yapan üreticiler 12 7
Sadece kendi mamul (paketli) ürünlerini satan üreticiler 11 6
Hem kendi hem başkalarının mamul ürünlerini satan üreticiler 6 4
Üretici olmayan, üretici temsilciliği yapan pazarcılar 14 12

 

Sonuç olarak, Şişli %100 Ekolojik Pazar’da organik sertifikalı gıda ürünü satanların (yemek ve kozmetik grubu hesaba dahil edilmemiştir) %82’si, Kartal %100 Ekolojik Pazarda ise %75’i üretici niteliği taşıyor.

Üreticilerin kalıcı çözüme ve desteğe ihtiyacı var

Ürünlerine pazar bulabilmek için Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a ve diğer büyük şehir merkezlerine ulaşmak zorunda kalan üreticiler ulaşım maliyetlerini karşılamakta da güçlük çekiyor. Her ne kadar yerelde pazarlama ekolojik yaklaşımın önceliklerinden olsa da, organik üretici için Türkiye şartlarında bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü talebin büyük bir kısmı İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde yoğunlaşmış durumda. Böyle olunca da, %100 Ekolojik Pazarlar’ın kurulduğu ilçe belediyeleri tarafından tezgah tahsisi yapılan birçok üretici, büyük umutlar ile aldıkları pazar tezgahlarını her geçen gün artan ulaşım maliyetleri sebebiyle boş bırakıyor ya da kendileri gelemediği için ürünlerini satabilecek temsilciler bulmak zorunda kalıyorlar. Bir kısmı da sadece kendi yetiştirdiği ürünler ile maliyetleri karşılayamadığından şirket kurarak aracılık yapmaya başlıyor. Bütün bu olumsuzlukların üstüne bir de salgın eklenince müşteri kayıpları kaçınılmaz oluyor.

Organik pazarlarda daha fazla üretici, daha az üretici temsilcisi (pazar esnafı) görmek isteyen müşteriler; salgın, tatiller, yağışlı hava, otopark sorunu vb. sebeplerle pazarlara gelemeyip, evlere servis yapan e-ticaret sitelerine veya sermaye desteğindeki marketlerin organik raflarına yöneldikçe; binbir zorluk ve maliyete katlanan üreticiler de organik pazarlara gelemiyor, çünkü ürün satışları maliyetlerini karşılamaya yetmiyor.

 

%100 Ekolojik Pazarlar yeni üreticileriyle daha bereketli!

 

Maliyetlerini karşılayamayan üreticilerin boş bırakmak zorunda kaldığı tezgahlar pazarlarda resmi tezgah verilerine göre daha fazla pazarcı veya temsilci görünmesine sebep oluyor. Üretici sayısının az görünmesinin önemli bir sebebi de üreticilerin bir veya birkaç çeşit ürün üretmesi veya narenciye gibi tek bir ürün grubuna yönelik üretim yapması ile düzenli olarak pazarlarda yer alamaması.

Organik, güvenilir ve sağlıklı ürün arayışındaki tüketicilerin pazarlara gelememesi, özellikle uzak bölgelerden taze sebze ve meyve getiren üreticilerin maliyetlerini karşılamamasıyla bir kısır döngü yaratıyor. Bu durum iç pazara yönelik üretim yapan çiftçilerin organik tarımı bırakmasına ya da e-ticaret siteleri, market zincirleri gibi satış noktalarına mecbur bırakarak %100 Ekolojik Pazarlar’daki üretici-türetici arasında kurulan bağın kopmasına neden oluyor.

Son on yılda organik tarım yapılan arazi miktarında ve organik üretici sayısında artışlar yaşansa da; talep yetersizliği, yüksek girdi maliyetleri, iklim krizi ile boğuşan üreticiler, 2019’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın organik tarım desteklerine getirdiği kısıtlamaların da etkisiyle iç pazara yönelik üretim yapmaktan kaçınıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 75 bine ulaşan organik tarım üreticisinin sadece birkaç yüzlük kısmı iç pazara ve organik pazarlara taze sebze ve meyve üretiyor.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, organik tarım üreticilerinin desteklenmesi yönünde atılması gereken adımlara dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın organik tarıma geçiş sürecinden sonraki desteklemelerini kaldırması organik tarımın iç pazarda gelişmesi için emek veren birçok çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Bu kararın etkisiyle 2020 yılında hem organik tarım alanı hem de üretici sayısında ciddi bir düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz.  Bakanlığımız organik tarımı ihracat odağından çıkartacak, iç pazarı teşvik edecek stratejiler geliştirmeli, iç pazara yönelik üretim yapan organik tarım üreticilerine desteklemelerde pozitif ayrımcılık yapmalı. Organik ürünlere yönelik talep yetersizliği, artan girdi maliyetleri, lojistik sorunları ile birlikte özellikle organik gıda ve diğer gıda ürünlerine yönelik artan bilgi kirliliği de hesaba katıldığında, ne yazık ki üreticiler için kalıcı çözüm sunabilecek, uzun vadeli bir organik tarım stratejik planımız bulunmuyor.”

 


16 Ara

Kartal %100 Ekolojik Pazar 10. Yaşını Kutluyor

İstanbul Anadolu Yakası’nın ilk organik pazarı Kartal %100 Ekolojik Pazar 22 Aralık Pazar günü 10. yaşını kutluyor.

Kartal Belediyesi yönetiminde ve Buğday Derneği’nin destek ve danışmanlığında 20 Aralık 2009 tarihinde kurularak; ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketicilere üretici veya temsilcileri tarafından, en uygun fiyata ve taze bir biçimde ulaşmasına olanak sağlayan Kartal %100 Ekolojik Pazar 10. yılında da tüketicilere temiz, güvenilir ve sertifikalı organik ürünler sunmaya devam ediyor.

Kartal %100 Ekolojik Pazar’ın 10. yaşı, 22 Aralık’ta pazar alanındaki Zehirsiz Sofralar söyleşi ve belgesel gösterimi, atölyeler, müzik dinletileri ve 10. yıla özel indirimler ile kutlayacak. Buğday Derneği, artık gelenekselleşen bu etkinliklere tüm İstanbul halkını davet ediyor.

“Bu pazar bir alışverişten, ekolojik sebze meyveden çok öte; bir hareket, bir ‘halk platformu’, bir paylaşım mekânı…” – VICTOR ANANIAS

Kartal %100 Ekolojik Pazar

Organik Tarım Sektörünün Öncüsü 

Kurulduğundan bu yana organik tarım sektörünün öncü girişimlerinden biri olan Kartal %100 Ekolojik Pazar, açıldığı günden beri hem Kartal halkına hem de Anadolu Yakası’nın çeşitli ilçelerinden gelen müşterilere hizmet veriyor. Haftalık taze meyve ve sebze satışı 5-5.5 ton arasında olan pazarda mevsimin tüm ürünlerinin yanı sıra hayvansal ürünlerden şifalı bitkilere, kuru yemişten deterjana, çikolatadan birçok gurme ürüne kadar organik sertifikalı yüzlerce ürüne ulaşmak mümkün.

Kartal %100 Ekolojik Pazar’a Mersin, Hatay, İzmir, Beypazarı, Zonguldak Alaplı ve Gökçeada gibi Türkiye’nin birçok noktasından gelen üreticiler, organik ürünlerini zehirsiz gıda talep eden tüketiciler ile buluşturuyor. Pazar, yeni üreticiler veya mevcut üreticilerin yeni ürünleri ile her geçen gün organik ürün bereketini daha da artırıyor.

Zehirsiz Pazarlar Mümkün 

Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren bir tarım şekli olduğu için tarım zehiri pestisitler, hormonlar ve kimyasal gübrelerin kullanılmadığı, sürdürülebilir ve en yaygın yöntem. Ekolojik tarım yöntemi ile üretilen ürünlerde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır.

Sadece organik sertifikalı ürünlerin satıldığı %100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir toplum yolunda dönüşüme hizmet ediyor.

Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşmasına ön ayak olan Buğday Derneği’nin öncülüğünde, Şişli’den sonra Kartal, Bakırköy ve Beylikdüzü’nde; İstanbul dışında ise Kayseri Kocasinan’da ve İzmit’te %100 Ekolojik Pazarlar açıldı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi.

Her Şey Kayıt Altında ve İzlenebilir

Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek, üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor. Ayrıca​ %100 Ekolojik Pazarlar’da satılan tüm ürünlere ait sertifikalara www.ekolojikpazarlar.org adresinden ulaşılabiliyor.

Belediyelerin yanı sıra, Buğday Derneği ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetimleri yapılan Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnaf pazardan men ediliyor.

Güvenilir Gıda İçin Organik Tarım Desteklenmeli 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl en az 3 milyon kişi pestisit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Her yıl büyük çoğunluğu tarım sektör çalışanlarının oluşturduğu 20 bin kişi yanlış pestisit uygulamaları nedeniyle ölmektedir.

Kullanılan kimyasalların gıdada bıraktığı kalıntılar vücudumuza alınarak birikmektedir. Biriken kimyasallar kanser, üreme bozuklukları, hormon dengelerinde bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları, sinir sistemi rahatsızlıkları (beyin gelişiminde zarar, depresyon, konsantrasyon bozukluğu vs ), alerjiler, astım gibi birçok sağlık sorununa sebep olabilmektedir.

Araştırmalar, endüstriyel, yoğun tarımda kullanılan tarım zehiri ve sentetik kimyasal gübrelerin, yanlış toprak işleme uygulamalarının toprağı fakirleştirdiği, yeraltı sularını kirlettiği için sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. Petrol ve ürünlerine dayanan bu tarım sistemi toprağın tuzlanmasına sebep olmakta, küresel iklim değişikliğini de ciddi biçimde etkilemektedir. Ayrıca zamanla hastalık etmenleri ve böceklerin tarım zehiri pestisitlere karşı direnç geliştirdikleri, dirençli tür sayısının arttığı tespit edilmiştir.

Organik üretimin, dünyada hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamayacağını iddia eden konvansiyonel tarım savunucularının aksine, bilimsel araştırmalar organik tarımın dünyayı besleyebileceğini kanıtlıyor. Sağlıklı, güvenilir gıda hakkımızı korumak ve doğanın sürdürülebilirliğini sağlamak için organik tarım ve organik ürünler desteklenmeli.

Kartal %100 Ekolojik Pazar 10.Yıl Kutlamaları Etkinlik Programı

Gelin, Kartal %100 Ekolojik Pazar’ın 10. yaşını hep birlikte kutlayalım.

  • Ayrıntılı adres bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
25 May

%100 EKOLOJİK PAZARLAR’DA EKOLOJİKİTAP GÜNLERİ

%100 Ekolojik Pazarlar, EkolojiKitap Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. 26 Mayıs Cumartesi günü Şişli %100 Ekolojik Pazar, 27 Mayıs Pazar günü ise Kartal %100 Ekolojik Pazar’da ekolojik bilgelik okurla buluşacak.

Felix Guattari ekolojiyi tanımlarken onun üç çehresinden söz eder. Toplumsallık hiç de ilk akla gelmeyen oysa ekolojistlerin bütün toplaşmalarında birbirlerine hatırlattıkları en köktenci kavramlarından biridir.

%100 Ekolojik Pazarlar on yıllardır belki de bu toplumsal bir araya gelişin en şenlikli mekanlarından birini oluşturuyor. Bir pazar yerinden çok bir agora. Çünkü misafirlerinin çoğu apar topar ve aceleyle alış veriş yapıp orayı terk etmeyi düşünmüyor. Oturuyor, kahvaltı yapıyor, arkadaşlarına rastlıyor ya da yeni insanlarla tanışma olağanı buluyor. Bu nedenle pazar yeri değil de birer agora her biri.

Bu şenlikli buluşmaya bu yıl üçüncüsü eklenen ekolojik kitaplar günü de ayrı bir renk katıyor. Konvansiyonel tarım nasıl niteliğe değil de niceliğe önem veriyorsa, ana akım da bize okumak yerine izlemeyi öğütlüyor. Gözlerimizin önünden yinelenen görüntüleri gözün hissetmeyeceği hızda geçiriyor ve bilincimizi, daha açık bir söyleyişle alışveriş alışkanlıklarımızı, kendi istediği yönde örgütlemeyi planlıyor. Çoğunlukla başarıyor da.

Ne güzel ki kitaplar leylalı bir evren misali çekiciliğini güzel kokusuna, şaşırtan fikirlere ve ayaklarımızı yerden kesen hayal gücüne teslim olmamız için okuru bekliyor.

Bu kez bir internet sitesinde değil, kitabevinin raflarında değil, kütüphanelerin uzak bir köşesinde değil, %100 Ekolojik Pazar’da meyvelerin sebzelerin yanı başında bekliyor.

Niceliğe değil, niteliğe önem verenleri, ana akımın peşinden gidenlere değil, alternatife ilgi duyanları bekliyor. Belki de hayatında bu sularda hiç yüzmeyenleri, bu çiçekleri hiç koklamayanları bekliyor. Daha fazla bekletmeyin, siz de %100 Ekolojik Pazar’da, ekolojik kitapların sayfalarını çevirmeye başlayın. Okumak özgürleştirir ve ayaklarınızı yerden keser. Ayağınıza gelen bu olanağı kaçırmayın.

Bunlara ek olarak Şişli %100 Ekolojik Pazar’da, Organik Gerçeği kitabının yazarı Gürkan Akgüneş “Cadının Elmasını Yemeyin” başlığıyla bir söyleşi gerçekleştirecek.

Buğday Derneği ve Yeni İnsan Yayınevi’nin birlikte organize ettiği EkolojiKitap Günleri’ne bekliyoruz.

Söyleşi: Cadının Elmasını Yemeyin: Gürkan Akgüneş – Organik Gerçeği Kitabının Yazarı

26 Mayıs Cumartesi, Saat: 11:00-12:00, Yer: Şişli %100 Ekolojik Pazar

Şişli %100 Ekolojik Pazar Cumhuriyet Mah. Gökkuşağı Lala Şahin Sok. Feriköy-Şişli.  Eski Tekel bira fabrikasının alt sokağında

Kartal %100 Ekolojik Pazar Hükümet Konağı Caddesi, Kartal meydanı, Kartalbaba geçidi yanı

25 May

İleri Dönüşüm Atölyesi Kartal %100 Ekolojik Pazarda

Eski t-shirtlerinizi kapın, bez çantanızı kendiniz yapın!

Kartal Belediyesi, Buğday Derneği ve UpcycleTurkey işbirliğiyle gerçekleştireceğimiz İleri Dönüşüm Atölyemizde, Derya Yenilmez eğitmenliğinde eski t-shirtleri kesip biçeceğiz, istediğimiz gibi boyayıp süsleyip kendimize birer bez çanta yapacağız. Plastik poşetle doğaya zarar vermek yerine, kendi bez çantamızı kullanacağız.

Gelirken eski t-shirtlerinizi yanınızda getirmeyi unutmayın!

Etkinliğimiz ücretsizdir!
Tarih: 15 Nisan Pazar
Saat: 11.00
Yer: Kartal %100 Ekolojik Pazar / Buğday Derneği Standı (Hükümet Konağı Caddesi, Kartal meydanı, Kartalbaba geçidi yanı)

05 May

Haydi çocuklar Ekolojik Pazar’a!

Haydi çocuklar Ekolojik Pazar’a!

Oyuncaklarımızı ve kitaplarımızı takas ediyoruz…

Şubadap Çocuk’un konser vereceği Takas Şenliği’nde ayrıca çocuklar için algoritma öğrenebilecekleri oyunlar, masal anlatımları ve geri dönüşüm atölyesi olacak.

Takas Şenliği 15 Ekim Pazar günü saat 10:00’da Kartal %100 Ekolojik Pazar’da!

26 Nis

Kartal %100 Ekolojik Pazar’da aşure bereketi…

Kartal %100 Ekolojik Pazar’da aşure bereketi…

Üreticiler ve esnaf aşure kaynatıyor…

Buğday Derneği ve Kartal Belediyesi işbirliğindeki Kartal %100 Ekolojik Pazar’da bu hafta aşure bereketi yaşanacak. Pazardaki üreticiler ve esnaf 8 Ekim Pazar günü saat 12:00’de aşure kaynatacak. Üreticiler ve esnaf, ortaklaşa kaynatacakları aşure bereketine herkesi davet ediyor…

İlk olarak 2006 yılında Şişli’de kurulan %100 Ekolojik Pazarlardan ilk başta birkaç yüz kişi alışveriş yaparken, şu an pazarlardan alışveriş yapanların sayısı 5 bini aşmış durumda. İstanbul’un Şişli’den sonra en büyük ikinci ekolojik pazarı olan Kartal %100 Ekolojik Pazar, haftalık 5416 kg satış ortalamasıyla Türkiye’deki organik üretimin gelişmesi ve halkın sağlıklı, güvenilir gıdaya erişebilmesi konusunda önemli bir işleve sahip. Kartal %100 Ekolojik Pazar üreticileri ve esnafı, pazarın bereketinin artarak sürmesi ve paylaşılması adına aşure kaynatacak.

Kartal %100 Ekolojik Pazar esnafı ve üreticileri, pazarın bereketini yaşamak, paylaşmak ve tatmak için herkesi 8 Ekim Pazar günü saat 12:00’de pazar alanına davet ediyor…

Ulaşım bilgilerini buradan görebilirsiniz: http://ekolojikpazarlar.org/?page_id=2416

 
26 Nis

Gıdanızın sorumluluğunu alın, kendi %100 Ekolojik Pazarınızın yöneticisi olun!

Buğday Derneği sizi sadece “tüketici” olmamaya, sofranıza gelen gıdanız için sorumluluk almaya, “türetici” olmaya çağırıyor.

%100 Ekolojik Pazarlar’ın en önemli paydaşlarından biri de sizlersiniz. Pazarların işleyişi ve geleceği hakkında alınacak kararlara sizin katılımınız, kendi gıdanız konusunda sorumluluk almanız Türkiye’deki organik üretimin gelişebilmesi için büyük önem taşıyor.

%100 Ekolojik Pazarlar’da “Türetici Komisyonları” kuruluyor. Ekolojik Pazar müşterileri olarak kurulacak olan Türetici Komisyonları’na katılıp hem pazarların işleyişi ve yönetiminde söz sahibi olabilir hem de pazarların her anlamda geliştirilmesi ve kalitesinin arttırılması konusunda sorumluluk alabilirsiniz; Buğday Derneği, pazar esnafı ve üreticiler, yerel yönetim temsilcilerinden oluşacak Ekolojik Pazar Komisyonu’na temsilci göndererek Ekolojik Pazarlar’ın idaresi ve geleceği hakkında karar verebilirsiniz. Tüketici olmanın ötesine geçerek bir “türetici” olarak kendi gıdanızın ve pazarınızın sorumluluğunu alabilirsiniz.

Komisyonların toplanma tarihleri ve yerleri ayrıca her pazar için duyurulacaktır.

Türetici Komisyonları’na katılın, ekolojik pazarınıza sahip çıkın!