Kategori: Kalıntı Analizleri

25 Haz

Üretici arazi ziyaretleri ve kalıntı analizlerimiz devam ediyor

%100 Ekolojik Pazarlar’da Buğday Derneği, ilgili belediyeler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı zirai ilaç kalıntı analizlerini sürdürüyor.

Şişli Belediyesi tarafından iki hafta önce, üç üreticiye ait ürünlerden alınan numunelerde kalıntı tespit edilmemiştir. 22 Ocak 2017 Pazar günü de Küçükçekmece %100 Ekolojik Pazar’daki 4 üreticiden, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürlüğü numune almıştır. Dernek olarak üretici arazi ziyaretlerimizi de sürdürüyoruz.

Üreticilerden Erdal Arslan’ın arazi ziyaretlerine dair fotoğraflarını sizlerle paylaşıyoruz.

%100 Ekolojik Pazarlar’da denetimler hakkında bilgi, analiz sonuçlarını ve sertifikaları incelemek için www.ekolojikpazarlar.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

06 May

Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazar’da ürün satan aracı esnafın stok takibi ve depo denetimlerini sürdürüyor

Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazar’da ürün satan aracı esnafın stok takibi ve depo denetimlerini sürdürüyor. Düzenli olarak yapılan ürün, çeşit, miktar, mali belge, sertifika, etiket denetimleri ve zirai ilaç kalıntı analizleri yanında %100 Ekolojik Pazarlar’a katılan aracı esnafın stok ve depo denetimlerine de belirli aralıklar ile devam ediyoruz.

Web tabanlı %100 Ekolojik Pazar veri kayıt ve takip sistemine tüm pazarlarda her esnafın hangi üreticiden hangi tarihte ne miktarda ürün aldığı ve her hafta yapılan satışlar kaydediliyor. Sistem seçilen tarih aralığında istenen esnaf-üretici-ürüne dair stok miktarını, gelen miktardan satış miktarlarını otomatik olarak düşerek veriyor. Yapılan depo denetimlerinde kayıtlarımızdaki stok miktarı ile depodaki miktarlar karşılaştırılıyor. Depolardaki olası olumsuz koşullara müdahale ediliyor ve şüpheli durumlarda depodan da numune alınarak zirai ilaç kalıntı analizine gönderiliyor.

05 Oca

Güvenli Alışverişin Adresi: %100 Ekolojik Pazarlar

Buğday Derneği ve yerel yönetimler işbirliğiyle açılan %100 Ekolojik Pazarlarda Buğday Derneği’nin düzenli olarak yaptığı zirai ilaç kalıntı analiz çalışmalarının yanında İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetimleri ve analiz çalışmaları da arttı.

En önemlisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri’nin bu yıl içinde Kartal, Beylikdüzü, Şişli, Bakırköy ve K.Çekmece %100 Ekolojik Pazarlarda habersiz denetimlerinde 15 farklı tezgah sahibinden aldığı birbirinden farklı ürün gruplarından ( pirinç, mercimek, tavuk, bal, polen, yumurta, taze fasulye, iki farklı üreticiden domates, üzüm, erik, mandalina, kuru üzüm, muz, salatalık ) 15 numunenin hepsinin sonuçları temiz çıkmıştır. Sonuçlara dair örnekleri  http://ekolojikpazar.org/denetimler-ve-tuketici-guvencesi/tarim-ilce-zirai-ilac-kalinti-analiz-sonuclari/ adresinden görebilirsiniz.

Buğday Derneği olarak hem organik ürüne güveni sağlamak ve tüketicinin hakkını savunmak, hem de üreticiler arası haksız rekabetin önüne geçmek için %100 Ekolojik Pazarlar’da bugüne kadar 116 analizde, 89 farklı üreticinin 190 farklı ürününe zirai ilaç kalıntı analizi yaptırdık.

Kayseri’de de Talas ve Kocasinan Belediyeleri, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ve Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği ile üç yıldır sürdürülen %100 Ekolojik Pazar projelerinde de proje ortağı İl Müdürlüğünce düzenli olarak zirai ilaç kalıntı analizleri yapılmaktadır.

Buğday Derneği, Belediyeler ve Tarım İlçe Müdürlüklerinin denetimlerinde ürünlerden numune alımı dışında tüm ürünlere ait sertifikalar, irsaliye ve faturalar denetlenmekte, tüm ürün giriş çıkışı kayıt altına alınmakta ve sertifika veren kuruluşlara bildirilmektedir. Böylece organik tarımda temel prensip olan izlenebilirlik sağlanmakta, art niyetli bir üreticinin satış miktarının hasat miktarını aşması mümkün olmamaktadır. Ayrıca Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracı esnafında stoklarını takip etmekte, belirli aralıklarla depo denetimlerini yapmaktadır.

Buğday Derneği’nin yaptırdığı analizlere dair sonuçları ve Tarım İlçe Müdürlükleri’nden %100 Ekolojik Pazar tezgah sahiplerine gelen analiz sonuçlarına dair resmi yazıları pazarlardaki Buğday Derneği halkla ilişkiler stantlarında inceleyebilirsiniz.

09 Ara

%100 Ekolojik Pazarlar’da denetimler artıyor

İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri ile birlikte Organik Pazar denetimlerini arttırdı. Buğday Derneği olarak biz de aracı esnafın depolarını ziyaret etmeye devam ediyoruz.

İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 12.03.2015’te aldığı karar doğrultusunda, İlçe Müdürlükleri ile birlikte Organik Pazar denetimlerini arttırdı. Yapılan habersiz denetimlerde ürünlerin sertifikaları, irsaliye ve faturalarından tezgah sahiplerinin ticari kimliklerine kadar her türlü belge kayıt altına alındı. Belge denetimlerinin yanı sıra pazarlardan örnekler alınarak, zirai ilaç kalıntı analizlerine de gönderildi. 2015 yaz ve güz dönemlerinde Buğday Derneği işbirliğindeki Kartal ve Şişli %100 Ekolojik Pazarlarında, ikişer kere, üst üste denetimler ve zirai ilaç kalıntı analizi için numune alımları gerçekleşti.

Kartal %100 Ekolojik Pazarda alınan domates, kırmızı mercimek, yumurta, erik, pirinç ve kuru üzüm numuneleri ile Şişli %100 Ekolojik Pazarda alınan salatalık, muz, redglobe üzüm, tavuk, mandalina ve fasulye numunelerinin hepsi temiz çıkmıştır.

Buğday Derneği ise bugüne kadar %100 Ekolojik Pazarlarda 112 analizde, 86 farklı üreticinin 185 farklı ürününü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutmuştur. Ayrıca Dernek olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracı esnafın stoklu ürünlerinin stokları takip edilmekte, kullandıkları depolar düzenli ziyaret edilerek gerekli kontroller yapılmaktadır. Son olarak Ziraat Mühendisimiz Sakine Önalan,  8 Kasım’da 4 üreticimizin kullandığı Kartal %100 Ekolojik Pazar yakınlarındaki soğuk hava deposunu ve 10 Kasım’da bir başka esnafın özel deposunu denetlemiştir.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 Haziran’ında İstanbul’da, Şişli – Feriköy ile başlatılan % 100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik yaşam/doğayla barışık yaşam felsefesini ve kültürünü paylaşma ve yaygınlaştırma alanlarıdır. İstanbul’da Şişli, Küçükçekmece, Kartal, Bakırköy ve Beylikdüzü; Kayseri’de sezonluk olarak hizmet veren Talas ve Kocasinan % 100 Ekolojik Pazarlarda buluşmak dileğiyle…

22 Ara

Bugday Derneği, %100 Ekolojik Pazarlar’da rutin zirai ilaç kalıntı analizlerine devam ediyor.

Buğday Derneği’nin %100 Ekolojik Pazarlar’da satılan ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olup olmadığına dair bir süredir düzenli olarak yaptırdığı analiz çalışmaları devam ediyor.

Akredite bir laboratuvar olan INTERTEK’te yaptırılan analiz sonuçlarını %100 Ekolojik Pazarlar’da halkla ilişkiler standlarımızda inceleyebilirsiniz. Buğday Derneği’nin ziraat mühendislerinin arazi ziyaretlerine dair fotoğraflarını da %100 Ekolojik Pazarlar’da görebilirsiniz.

Bugüne kadar (beş yıldır) %100 Ekolojik Pazarlar’da yapılan 18 analizde 25 farklı üreticinin 36 farklı ürünü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuldu.

Yine son 1,5 yıldır 30 üreticinin arazisi kritik dönemlerde ziyaret edildi, pazarlara gelen ürünler ve miktarlarıyla arazideki durum mukayese edildi.

Bugüne kadar pazar içinde Buğday Derneği’nin yaptığı denetimler, aldığı kayıtlar, çektiği fotoğraflar, şüpheli durum ve ürünlerin ilgili sertifika kuruluşlarına bildirilmesi, analizler ve arazi ziyaretleri sayesinde bazı üreticiler ve aracılar sertifika kuruluşları ve belediyelerce, tespit edilen durum özelinde, sektörden ihraç edildi, ekolojik pazarlardan men edildi, uyarı/ihtar aldı veya belirli araziler organik tarım sistemi dışına alındı.

Üreticilerin yanı sıra  %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracıların da depoları Buğday Derneği’nce denetleniyor, stokları izleniyor. 2012 yılı itibarıyla uygulanacak ürün sertifikası sistemiyle aracıların stokları daha da titiz biçimde izlenebilecek.