Avrupa Birliği, Eylül ayının son günlerinde, kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyucularla ilgili önemli düzenlemeler yaptı ve bazı maddelerin kullanımına yasaklama ve sınırlamalar getirdi
Hergün şampuandan diş macununa kadar çeşit çeşit bakım ve kozmetik ürününü kullanabiliyoruz. Tüketici olarak seçimlerimiz en başta kendi sağlığımızı etkiliyor.
Avrupa Birliği, Eylül ayının son günlerinde, kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyucularla ilgili önemli düzenlemeler yaptı ve bazı maddelerin kullanımına yasaklama ve sınırlamalar getirdi. Söz konusu sentetik maddeler, ekolojik kozmetik ürünlerinde zaten bulunmuyor. Şimdi artık klasik kozmetikler için bile yasak getirilmiş oluyor.
Peki nedir bu maddeler, daha çok hangi kozmetik ürünlerinde kullanılıyor ve sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Prof. Dr. Hulusi Barlas yazdı;
Avrupa Birliği’nden Kozmetiklerle İlgili Önemli Karar:
Sentetik Koruyucular İçin
Yeni Yasaklama ve Sınırlamalar
Prof. Dr. Hulusi Barlas
hbarlas@epeaturkey.com
Avrupa Birliği, Eylül ayının son günlerinde kozmetiklerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyucularla ilgili önemli düzenlemeler yaptı. Buna göre Metilizotiyazolinon (MIT) ve Metilklorizotiyazolinon (MCIT) karışımlarının cilt üzerinde kalan ürünlerde kullanılması yasaklandı. Bu kararla bu maddelerin allerjik etkilerine karşı tüketicilerin korunması amaçlanıyor. Aslında özellikle ekolojik kozmetikler yıllardır tartışılan bu maddeleri baştan beri reddediyorlardı. Şimdi artık klasik kozmetikler için bile yasak getirilmiş oluyor. Şampuan ve duş jelinde kullanım ise % 0,0015 oranıyla sınırlanmış durumda. Yasak 16 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak (Commisison Regulation EU No 1003 ve 1004/2014).
Avrupa Birliği, hormon etkisi yaptığı tartışılan Butilparaben ve Propilparaben’in kullanımını da tüm kozmetiklerde sınırladı. Bugüne kadar tek tek kullanımda % 0,4, birlikte kullanımlarında ise toplam % 0,8 olan maksimum sınır her iki maddenin toplamı için % 0,14 e indirildi. Bu kural Nisan 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak. Üç yaşından küçük çocuklar için olan ürünlerde ise bu iki paraben tamamen yasaklanıyor.
Izopropilparaben, Izobutilparaben, Fenilparaben, Benzilparaben ve Pentilparaben kullanımı ise bu yılın başlarında daha önce yasaklanmıştı (Commisison Regulation EU No 358/2014). Yasak 30 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor. Böylece kozmetiklerde paraben kullanımı ile ilgili ilk yasak uygulaması da başlamış oluyor.
Metilparaben ve Etilparaben’in kozmetiklerde kullanımı ile ilgili bugün için herhangi bir sınırlama bulunmuıyor.
Danimarka’da ise Butilparaben, Propilparaben ve bunların izo formlarının üç yaşın altındaki çocuk ürünlerinde kullanımı 2011 yılından beri yasak. Çocukların hormon benzeri etki yapan maddelerden yetişkinlere göre daha çok etkilenmeleri bu kararın alınmasına neden olmuş.
80 yıldır raf ömrü uzatma amacıyla kullanılan parabenlerle ilgili son 20 yıldaki yoğun tartışmalar izotiyazolinonların bu amaçla daha çok kullanılmasına yol açmış bulunuyor. Özellikle Metilizotiyazolinon’un geniş ölçülerde kullanımı, paraben kullanımlarında bile görülmemiş olan ve gittikçe artan alerjik reaksiyonlara neden olmaya başlamış durumda.
Avrupa Birliği’nin Eylül 2014 sonunda aldığı bu kararlar elbette öncelikle klasik kozmetikler için önemli yasaklama ve sınırlamalar içeriyor. Ekolojik kozmetik taraftarları içinse bu maddeler baştan beri tabu. Gerçek bir ekolojik kozmetik üründe, yukarıda adı geçen sentetik koruyucuların hiç bir durumda bulunmaması gerekiyor. Ekolojik kozmetikçilerin tartışmaya açtıkları tüm maddelerin de zaman içinde sınırlandığı ve sonunda da yasaklandığı görülüyor.
Bilinçli tüketici zaten adı artık kötüye çıkmış olan parabenler konusunda son derece dikkatli.
AB’nin son yasaklama kararı ile artık Metilizotiyazolinon ve kardeşleri de hedefe yerleştirilmiş ve de hak ettikleri sona doğru yola çıkarılmış oluyorlar.