03 Nis

Kartal %100 Ekolojik Pazar’da Naylon Torbaya Geçit Yok

İstanbul’un ikinci, Anadolu yakasının ilk ekolojik pazarı olan Kartal %100 Ekolojik Pazar’da, 15 Mart’tan itibaren tezgahlarda naylon torba kullanımı tamamen kaldırılıyor. Pazarda, Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelliler Üretim Atölyesi’nin ürettiği bez çanta ve fileler de satılacak; alışverişlerde bez çanta veya file kullanımı teşvik edilecek.

Naylon torba yerine bez çanta, file ya da sepet kullanırsak haftada ortalama 10 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz. Bu, bir kişi için yılda 520, 10 yılda 5200 torba eder. Sadece 100 aile plastik torba kullanmayı bıraksa, yılda 52 bin torba tüketilmemiş ve doğaya bırakılmamış olur.

Siz mutlu; ağaçlar, su, deniz kaplumbağaları mutlu…

Neden bez çanta, file ya da sepet kullanalım? İşte nedenleri ve pratik öneriler;

Neden?

*Dünya çapında kullanılan poşetler doğal yaşamda ciddi bir tahribata neden oluyor. Doğa, bu atıkları yüzlerce yılda yok edebiliyor. Güneş ışınlarıyla parçalanan plastik torbalar ise ayrışarak daha zehirli atıklara dönüşüyor.

*Plastik torbaların çoğu zararlı maddeler ayrıştırılmadan üretiliyor. Özellikle bu şekilde üretilen siyah poşetler kanserojen madde içeriyor. Bunlar,sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler.

*Plastik alışveriş torbaları, petrol türevi bir termoplastik olan polietilenden elde ediliyor. Bu nedenle plastik torba kullanımındaki azalma, bir ülkenin dışa olan bağımlılığında bir azalma anlamına da geliyor.

*Şu anda okyanuslarda balıklarla birlikte onbinlerce naylon poşet yüzüyor ve onları ahtapot zanneden kaplumbağalar, yunuslar ve köpek balıkları onları yutarken boğulup ölüyorlar. Ve her yıl plastik poşetler yüzünden yaklaşık bir milyon deniz kuşu, 100 bin deniz memelisi ve sayısız balık ölüyor. Bu hayvanlar öldükten sonra yine denize karışan plastik poşetler diğerlerini öldürmeye devam ediyor.

* Plastiğin doğada yok olması 500 ile 1000 yıl arasında değişiyor. Yok etmek çare değil, çünkü bütün plastik poşetleri toprağa gömmek toprağa zehirli maddenin yayılmasına sebep oluyor. Yakmak da öyle… Çünkü bu kez atmosfere zehir yayılmasına neden oluyoruz. Naylon torbaların 1970’lerde yaygınlaşmaya başladığını hesaba katarsak, şimdiye kadar üretilen tüm naylon torbalar hala aramızda!

Çözüm geri dönüşüm de değil. Çünkü geri dönüştürülen her bir ürün için de su ve enerji harcanıyor.

Peki Çözüm Kese Kâğıdı mı?

Hayır. Kese kağıdının yaşam döngüsüne baktığımızda (kesilen ağaçlar, yitirilen ormanlar, üretim aşamasında kullanılan kimyasallar, su, enerji, nakliye ve geri dönüşüm) dünyada bıraktığı ayak izi neredeyse naylon torbadan daha bile fazla. Kâğıt endüstrisi, dünyada çevreye en fazla zarar veren 10 endüstriden biridir.

En İyisi Bez Çanta

Kullan-at tarzı tüketim, kullandığımız ürün her ne olursa olsun, doğal kaynaklarımızı tüketiyor ve kirletiyor. İster üretim, ister geri dönüşüm olsun ciddi miktarda su ve enerji kullanılıyor. Üretim aşamasında çıkan kimyasalların zararlarına değinmiyoruz bile. O yüzden çözüm ne naylon torba, ne de kese kâğıdı… Çözüm, tekrar tekrar kullanabileceğimiz bez çanta, file ve sepet.

Sürdürülebilirliğin sırrı, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekte ve ekolojik yaşam kültürünü hayatımızın her alanında yaşatabilmekte yatıyor. Naylon torba yerine bez çanta, file ya da sepet kullanırsak haftada ortalama 10 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz. Bu, bir kişi için yılda 520, 10 yılda 5200 torba eder. Sadece 100 aile plastik torba kullanmayı bıraksa yılda 52 bin torba tüketilmemiş ve doğaya bırakılmamış olur.

Pratik Öneriler:

Öncelikle bez çanta, file, tekerlekli pazar çantası veya birer sepet edinelim.

1. Daha az kese kağıdı tüketimi için çantaya ayrı ayrı konmasına gerek olmayan ürünleri beraber koyalım. ( elma, armut, ayva veya havuç, turp, pancar gibi)

2. Ayırmak istediğimiz ürünler için ufak bez keseler edinelim veya kendimiz dikelim.

3. Bez çantayı sadece pazar alışverişimizde değil her yerde kullanabilir, pek çok şeyi içinde muhafaza edebiliriz.

3. Kese kâğıtlarını tekrar tekrar kullanalım.

4. Naylon torba ve kese kâğıtlarının geri dönüşümünü sağlayalım. Mürekkepsiz kese kâğıtlarını bahçemizdeki kompostumuza da atabiliriz.

Bugün yaptığımız tercihler, aldığımız kararlar, yarın bize geri dönecek, çocuklarımızın yaşayacağı dünyayı belirleyecek. Gelin şikayet etmek yerine, dönüşüme önce kendimizden başlayalım.Ne kullanırsanız kullanın, az tüketmek, tüketirsek de bir defadan fazla kullanmak en önemli çözüm. Yıkanabilen ve defalarca kullanılabilen bez torbalar tabii ki en iyi seçenek. Çantanızda bulunduracağınız bez torbalar, sizi bu ikilemden kurtaracak ve dünyada bıraktığınız ayak izinizi azaltacak. Siz mutlu, ağaçlar, su, deniz kaplumbağaları mutlu…