Organik tavukçuluğu konvansiyonel tavukçuluktan ayıran pek çok faktör var. Bunları kısaca özetlersek :
a) Hayvan refahı:
1. Her hayvanın veya tavukların barınakları “biyolojik ve ırk ihtiyaçlarını karşılayan, rahatça ve doğal olarak durabilecekleri, kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri, tüm doğal pozisyonları alabilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilmelerine yetecek büyüklükte” olmalı. Ayrıca yine bu özellikler dikkate alınarak tavuklar için barınağın yeterli gezinti alanının da olması zorunludur. Yine de tüm bunlara rağmen bir kümeste olabilecek tavuk sayısı da sınırlandırılmıştır. Bu husustaki asgari miktarlar yönetmeliklerde belirtilmiş durumda.
2. Suni ışıklandırmada sınır olması.
3. Havalandırmanın barınaklarda iyi olması.
4. Tavukların devamlı , dışarıya gezinti alanına çıkma şanslarının olması .
b) Çevre kirliliğinin önlenmesi: Bu konuda da kümeste elde edilen gübrenin depolandığı yerin altında toprağa sızıntı olmaması konusu, ki bu çevre kirliliğinin ve suların kirlenmesinin önlenmesi açısından çok önemli.
c) Tedavi : İlaç ve antibiyotik kullanımının, önleyici tedbir olarak uygulanması, organik tarımda yasaktır. Antibiyotikte ise organik tavukçulukta yılda en fazla 3 antibiyotikli tedavi uygulanabilir. 3 defadan sonra tavuk konvansiyonel olur.
d) Yem: Organik tarımda organik sertifikalı yani bikrinin yetiştiriliş aşamasında fenni gübre ve sentetik ilaçların kullanılmadığı yem kullanılır. Bu yemin en önemli özelliklerinden teki, GDO’suz olmasıdır. Konvansiyonel tavukçulukta ise konvansiyonel yani zirai ilaç, fenni gübre vs kullanılarak yetiştirilen bitkiler kullanılır. Ne yazık ki Biyogüvenlik Kurulu bazı firmaların talebi ile GDO lu yem ithalatına izin vermiştir. Bu sebeple konvansiyonel tavukçulukta GDO lu yem kullanılmış olma olasılığı vardır.
e ) Kesim Süresi: Organik tavukçulukta 81 günden önce kesime izin verilemezken, konvansiyonel tavukçulukta bu süre 45 ila 60 gün arasındadır.