13 Ara

Geçtiğimiz aylarda dernekleşerek Konya Organik Tarım Derneği’ni kuran Konya Organik Tarım Üreticileri Şişli % 100 Ekolojik Pazarını gezdi.

Geçtiğimiz aylarda dernekleşerek Konya Organik Tarım Derneği’ni kuran organik tarım üreticileri, ürünlerini pazarlamaya yönelik deneyim ve tecrübelerini artırmak amacıyla, yerinde uygulamalı eğitim hedefli İstanbul’da, Şişli % 100 Ekolojik Pazarını gezdiler.

6-7 Aralık tarihlerinde Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla, “Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi” kapsamında düzenlenen teknik geziye, Konya’dan 31 kişilik organik üretici grubu katıldı.

Pazarda Buğday Derneği eş genel müdürü Batur Şehirlioğlu, üreticiler ve organik ürün alımı yapan firmalarla görüşen ve fikir alış-verişinde bulunan grup adına açıklama yapan Konya İl Tarım Müdürlüğü Organik Tarım Sorumlusu Nuriye Erdi, geziye katılan tüm üreticilerin  ürünlerini pazarlamaya yönelik cesaret ve motivasyon kazandığını; bu yönde ufuklarının açılmasına ve yaptıkları işin önemine yönelik farkındalık oluşmasına sebep olduğu görüşünü aktardı. Derneğimiz eş genel müdürü Batur Şehirlioğlu ve dernek yetkilileri, Konya’da üretilen organik ürünlerin Konya’da ve il sınırları dışında pazarlanması ve ekolojik pazarlar konusunda karşılıklı işbirliği sözü verdiler .

Konya’da 2014 yılı itibarı ile 1453 üretici yaklaşık 35.000 dekar alanda organik tarım yapıyor. Yetiştirilen organik ürünler arasında; buğday, vişne, çilek, ceviz, badem,siyah havuç,nohut, kimyon gibi ürünler bulunuyor.

Geçtiğimiz aylarda kurulan Konya Organik Tarım Derneği de, organik tarımın yaygınlaştırılmasına ve tanıtılmasına katkıda bulunmak;  organik ürünlerin tüketimini teşvik etmek, tüketicileri her türlü kimyasal kökenli girdi zararına karşı bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla hizmet veriyor.

Türkiye’de organik pazarların açılmasına öncülük eden Buğday Derneği % 100 Ekolojik Pazar marka ve standartları altında açılan ekolojik pazarlar, İstanbul’da Bakırköy, Şişli, Kartal, Beylikdüzü ve Küçükçekmece; Balıkesir’de, Burhaniye ve Kayseri’deki Kocasinan ve Talas  ekolojik pazarları ile 8’i buldu. Kayseri gibi Konya’da da “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması” projesinin meyvelerini vermesini bekliyor ve proje kapsamında açılan %100 Ekolojik Pazarların tüm Türkiye dahilinde, illere ve belediyelere örnek teşkil etmesini umuyoruz.

13 Ara

Denetim ve Analizler Devam Ediyor

%100 Ekolojik Pazarlarda zirai ilaç analizlerine, arazi, depo ziyaretlerine ve aracıların stok takiplerine devam ediliyor.

Buğday Derneği ziraat mühendisi ve organik tarım kontrolörü  Özlem Çarkçıoğlu İzmir bölgesinden %100 Ekolojik Pazarlara katılan üreticilerin arazi ziyaretlerinden sonra, geçtiğimiz ay da Nazan Kurtan ve Natif Agro’nun arazilerini ziyaret etti. Çarkçıoğlu, pazarlarımıza gelen ürünlerle arazideki ürünlerin miktar, çeşit ve kalitelerini karşılaştırdı.

Beylikdüzü %100 Ekolojik Pazarında da yeni katılan bir üreticinin ürünleri analiz edilerek temiz olduğu tespit edildi.

Bugüne kadar yapılan 79 analizde, 66 farklı üreticinin 128 farklı ürünü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tutuldu. 41 üreticinin arazileri kritik dönemlerde ziyaret edildi, pazarlara gelen ürünler ve miktarlarıyla arazideki durum karşılaştırıldı.

Akredite bir laboratuvar olan INTERTEK’te yaptırılan analiz sonuçlarını ve ziraat mühendislerimizin arazi ziyaretlerine dair fotoğraflarını %100 Ekolojik Pazarlardaki halkla ilişkiler stantlarımızda inceleyebilirsiniz.

13 Ara

Yeni Ürünler!

%100 Ekolojik Pazarlardaki ürün çeşitliliği artmaya devam ediyor. Bisküvi, kurabiye, granola ve tahin helvası son eklenen ürünler…

  • Türkiye’nin ilk organik çocuk bisküvisi, ilk organik kurabiye, biscotti ve granolasının satışı Şişli ve Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda başladı. Gekoo markalı, Ceres sertifikalı ballı, bademli, kayısılı organik kurabiyelerde arpa ezmesi, çavdar ezmesi, keten tohumu ve üzüm sirkesi de var.
    Fındıklı çocuk bisküvisi mısır, buğday unu, irmik, pirinç unu ve kavrulmuş fındıktan üretiliyor ve tüm içeriği tamamen organik… Şeker ya da yapay tatlandırıcı içermiyor, bunun yerine üzüm pekmezi kullanılıyor.

Kolestrol içermeyen, enerji deposu, “Organik Tahin Helvası” da %100 Ekolojik Pazarlarda yerini aldı. Üç ayrı marka ile satılan tüketicinin beğenisine sunulan tahin helvasının içeriğindeki organik çöven bitkisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve bulaşıcı hastalıklara karşı koruduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Şeker ve yapay tatlandırıcı içermeyen helva, organik elma suyuyla tatlandırılmış.

Organik tahin helvasını sade ve keçi boynuzlu çeşitleriyle tüm %100 Ekolojik Pazarlarda bulabilrsiniz.

13 Ara

Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyeleri Kartal Organik Pazarı’nda Pazar Günleri Sizleri bekliyor!

Her pazar Kartal % 100 Ekolojik Pazar’da, çocuklarınızla kendi ahşap oyuncaklarınızı yapıp boyayabileceğiniz aynı zamanda farklı konu başlıklarında, farklı malzemelerle düzenlenen atölyelere katılabilirsiniz.

Etkinlikler sabah 8:30 -16:00 arasında, Pazar içinde bulunan kapalı, sıcak bir mekan olan Saman Cafe içinde yapılıyor.

Kartal % 100 Ekolojik Pazarı’na ailece- çocukça bir gün geçirmeye bekliyoruz!

Yer: Kartal % 100 Ekolojik Pazarı –Saman Kafe içi (Çocukların direkt soğuğa maruz kalmayacağı bir mekan)-(Hükümet konağı caddesi, Kartal Tren istasyonu yanı)

Eğitimciler: Konusunun meraklısı aile ve çocuk etkinlik uzmanları

Ücret: 3-33 TL arası değişen fiyatlarla…

13 Ara

Kayseri, sezonluk olarak açılan iki organik pazar ile öncü il olma misyonunu sürdürüyor.

Kayseri Talas ve Kocasinan Belediyeleri, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ve Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği ile bir yıl ara ile açılan iki % 100 Ekolojik Pazar, üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürüyor. İki pazarda bu yıl toplam 190 bin kilogram sebze-meyve satıldı.

Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak; üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi gerektiriyor. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesi kapsamında üretime başlayan üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için geçtiğimiz sene Kayseri Kocasinan Belediyesi %100 Ekolojik Pazar’ın açılışını gerçekleştirdik Bu sene de gene Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin çabaları ile Kayseri, ikinci %100 Ekolojik Pazarı’na, Talas Belediyesi ortaklığı ile kavuştu.

Kayseri’de şu an ilgili proje kapsamında 75 üretici ile 2030 dekara çıkarılan alanda organik tarım üretimi yapılıyor. Pazarlara katılan 26 üreticiye bu sene Mersin’den de bir üreticinin katılımı ile pazarda satışa sunulan ürün çeşitlerinde de çeşitlilik sağlanarak, 38 çeşidi bulmuştur.

Geçtiğimiz sene açılan ve pazar günleri kurulan Kocasinan Belediyesi %100 Ekolojik Pazarı ile bu sene temmuz ayında açılan ve çarşamba günleri kurulan  Talas %100 Ekolojik Pazarı, sezonluk olarak hizmet veriyor, kasım ayı içinde kapanıyor.

Bu sene Kocasinan Erciyesevler % 100 Ekolojik pazarımızda satılan sebze miktarı  89.982 kg. , meyve ise 7.237 kg. Talas pazarında satılan sebze miktarı  85.882 kg. ,  meyve ise 6.485 kg.  İki pazarda toplam 175.864 kg sebze, 13.722 kg meyve satışı gerçekleşti.

Türkiye’de organik pazarların açılmasına öncülük eden Buğday Derneği % 100 Ekolojik Pazar marka ve standartları altında açılan ekolojik pazarlar, İstanbul’da Bakırköy, Şişli, Kartal, Beylikdüzü ve Küçükçekmece; Balıkesir’de, Burhaniye ve Kayseri’deki Kocasinan ve Talas  ekolojik pazarları ile 8 ‘i bulmuştur.  Kayseri’de yürütülen proje kapsamında açılan %100 ekolojik pazarların tüm Türkiye dahilinde, belediyelere örnek teşkil etmesini umuyor, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak bu projelerin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz.

 

13 Ara

Organik Geleceğimizdir!

Tükettiğiniz hayvansal ürünler için de, GDO’dan sakınmanın tek yolu organik hayvansal ürün tüketmek!

Organik Geleceğimizdir!

Biyogüvenlik Kurulunun hayvan yemi olarak kullanılmak üzere nasıl izleyeceğinin prosedürünü oluşturmadan 10 un üstünde GDO lu soya ve mısır çeşidinin ithalatına izin vermesinin, Bakanlığın GDO’da “bulaşma” ya bir sınır tanıyarak kolaylaştırıcılık yapmasının ardından Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren bazı mısır ve soya çeşitlerinin Türkiye’de kimlik ve miktar tespitinin yapılamadığı ortaya çıktı. İtiraf bizzat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan geldi. 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2014 tarihli resmi yazısında bazı GDO’lu ürünlerde tespit yapılamadığı kabul edildi. GDO’ya Hayır Platformu bileşenlerinden gelen sorulara yanıt olarak yazılan ve Bakan adına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol’un imzasını taşıyan yazıda şöyle denildi:

“… Türkiye’de ithalatı yasak olan ancak yurtdışında çeşitli ülkelerde yapılan ve ticarete konu olan genetiği değiştirilmiş soya ve mısır çeşitlerinin bulunduğu ve ekte bulunan tablodaki gen çeşitlerinden; Bakanlığımız Laboratuar Müdürlüklerinde kimlik ve miktar tespiti yapılamayan gen bölgeleri soya için A5547-127, DP356043, MON87701, MON87701 X MON89788 ve MON87708 X MON89788, mısır içinse MIR162, MON8740’dır.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “GDO’lar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik”te yaptığı değişiklik sonucu, analiz edilen ürünlerde binde 9’a kadar GDO’ya “bulaşıklık” değerlendirmesiyle göz yumulması kararı, yeni soru işaretlerini de beraberinde getirmiş ve aynı zamanda GDO’ya Hayır Platformu bileşeni olan Derneğimiz adına yeni yönetmelikle  ilgili bir basın açıklaması yapmıştık. (Açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.)

 

Gıdada GDO yasağı getirmeyen, kimlik ve miktar tespiti yapamadığını bizzat kabul eden Bakanlık, GDO bulaşanı uygulaması ile sofralarımıza GDO’lu ürünler getirmenin yolunu mu açıyor?

GDO ithali yerine, GDO’ya yasak getiren ekolojik tarım teşvik edilsin

 

Mısır üretiminin giderek arttığı ülkemizde hayvan yemi, üstelik GDO’lu yem ithalatına gerek olmayabilir. Türkiye, doğru bir ekim/üretim planlamasıyla hayvan yeminde kendine yetebilir duruma gelebilir ve bu duruma gelinceye kadar da GDO’lu hayvan yemi yerine GDO’suz hayvan yemi ithal edebilir.

Bakanlığın GDO’yu tamamen yasaklaması ve bunun arkasında durabilmek adına bu analizleri yapabilecek gerekli donanımlara sahip laboratuvarlar için gerekli bütçenin ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Son olarak Greenpeace’in yaptığı araştırma ve bu araştırma sonuçlarıyla hazırlanan son rapora göre, Türkiye’de GDO’lu ürünlerin incelenmesi konusunda laboratuvarlar yetersiz.

Rapora göre, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı, Türkiye Akreditasyon Kurumu TÜRKAK’tan akredite laboratuvarların hiçbiri, Türkiye’de izinli olmayan GDO’ların tespitini yapamıyor.

Ekolojik tarım, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren bir tarım şekli olduğu için sentetik, kimyasal ilaçlar ve kimyasal gübrelerin kullanımına karşı. Üretimde, ürünün kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor. Bu nedenle ekolojik tarımla üretilen ürünlerde GDO kesinlikle yasak.Organik tarım yapan bir üretici, organik olarak sertifikalandırılmış soya ve mısır kullanmak zorunda olduğu için organik gıdalar böyle bir risk taşımıyor.

Tükettiğiniz hayvansal ürünler için de, GDO’dan sakınmanın tek yolu yine organik hayvansal ürün tüketmek.

 

2006 yılında Şişli %100 Ekolojik Pazar açıldığında hayvansal üretim bir UHT süt markası, bir yumurta markası ve arı ürünleri ile sınırlı iken; bugün gelinen noktada ilçe marketlerinde bile organik yoğurt ve yumurta halk tarafından erişilebilir olmuştur.

2013 yılında Şişli Feriköy %100 Ekolojik Pazar’da satışa sunulan yumurta markası sayısı 10-11, kırmızı et grubu (sucuk, kıyma vs.) marka sayısı 5, süt ve süt ürünlerinde marka sayısı 7, tavukta marka sayısı 5, bal ve arı ürünlerinde ise 18 – 22’dir.

2014 yılı itibariyle % 100 Ekolojik Pazarlarımızda bulunan organik  hayvansal ürünler şunlar;

– Yumurta

– Tavuk bütün ve parçaları ile

– Kaymak

– Yoğurt: inek ve keçi sütünden yoğurt

– Süt: inek ve keçi sütü

– Peynir: beyaz peynir, koyun, keçi peyniri, tulum, kaşar, dil peyniri, lor

– Tereyağı, Kaymak

– Dana eti: kıyma, kuşbaşı, pişmiş döner(paketlenmiş)

– Sucuk, sosis

– bal ve arı ürünleri