14 Haz

Şişli %100 Ekolojik Pazar 6. yıl kutlaması

Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı ve Buğday Derneği’nin ekolojik pazarlar projesinin ilk örneği olan Şişli %100 Ekolojik Pazar, altıncı yaşını dolduruyor. Şişli %100 Ekolojik Pazar’ın doğum gününü, 16 Haziran Cumartesi günü saat 11.00’den itibaren çeşitli performans ve etkinliklerle kutlayacağız.

Şişli %100 Ekolojik Pazar, Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye kısa yoldan ve uygun koşullarda ulaşmasına olanak sağlayan, ekolojik pazar projelerinin ilk halkası. Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşmasına ön ayak olan Şişli’den sonra yine Buğday Derneği öncülüğünde Kartal, Bakırköy, Beylikdüzü ve Samsun’da da ekolojik pazarlar açıldı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi. Ayrıca diğer ekolojik pazarları, pazara gelemeyenlere hizmet sunan internet satış projelerini ve dükkânları besleyerek zincirleme olarak çok daha fazla insanın ekolojik ürünlere ulaşmasını sağladı.

2006 Haziran’ında 48 tezgâhta 25 üreticiyle başlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar, altı yıl sonra 260 tezgâhta 70 üreticiyle devam ediyor. Şişli %100 Ekolojik Pazarda yılda yaklaşık 600 ton ekolojik ürün satılıyor ve Pazarın yaklaşık 1500 müdavimi var.

Şişli %100 Ekolojik Pazar, ekolojik ürün alışverişinin yanı sıra ekolojik yaşamın farklı alanlarında çeşitli etkinliklere katılım olanağı da sağlıyor. Pazarın müdavimleri, sabahın erken saatlerinden itibaren hem alışveriş ediyor hem de pazarda gerçekleşen etkinliklere, söyleşilere katılıyorlar.

6. Yaş kutlamasında da konserler ve oyunların yanı sıra geleneksel bir ekolojik temizlik yöntemi olan küllü su ve kumaş atıkların değerlendirileceği bez çanta atölyeleri de yapılacak. Küllü su ile ilgili nasıl temizlik yapabileceğinize dair bilgileri http://bugday.org/manage/addArticle.php?ACT=EDIT&ID=5535 adresinde bulabilirsiniz.

Kutlamada geliri Buğday Derneği’nin Tohum Takas Ağı Projesine aktarılan tohum sever tişörtler de satışa sunulacak.

Sizi artık kumaşlardan bez çanta atölyesi için evdeki kumaş artıklarınızla birlikte Türkiye’deki ilk ekolojik pazarın 6. yaşını kutlamaya davet ediyoruz.

Bekliyoruz, görüşmek dileğiyle!

İyi ki Doğdun Şişli %100 Ekolojik Pazar, Sen Çok Yaşa!

6. Yıl Kutlama Programı

 

11.00 Açılış Konuşmaları

11.30 %100 Ekolojik Pazarda Hazine Avı oyunu

11.30 Şehnaz Sam mini konseri

12.00 Taner Öngür Trio-Müselles konseri

12.00 Bez Çanta atölyesi

12.30 Küllü Su atölyesi

10.00-15.00 Çocuklara yönelik etkinlikler ( Gel Oyna T-İstasyonu, Davulumdan Masallar, Atık Malzemelerle Heykelcikler )

www.ekolojikpazar.org, www.bugday.org

06 Haz

Kartal %100 Ekolojik Pazar Saman Kafesine kavuşuyor

20 Aralık 2009’da Buğday Derneği ve Kartal Belediyesince açılan İstanbul’un ikinci ekolojik pazarı olan Kartal %100 Ekolojik Pazar iki buçuk yıldır hem Kartal halkına hem de komşu ilçelere hizmet vermeye devam ediyor.

%100 Ekolojik Pazarların sadece ticari bir alan olmasının ötesine taşınmasında öncü olan Kartal %100 Ekolojik Pazarında etkinlikler için kurulan klimalı çadırın yanı sıra ekolojik mimari örneği olan saman balyaları ile örülmüş Saman Kafe de 10 Haziran Pazar günü hizmete giriyor.

%100 Ekolojik Pazarın kurulduğu pazar günleri sadece pazardan alınacak organik girdili gıdaların sunulacağı Saman Kafe ile pazarımız organik ürün tüketicileri ve ekolojik yaşam destekçileri için çok daha cazip bir hale gelecek.

10 Haziran 12.30 daki açılışımıza hepinizi bekliyoruz.

06 Haz

Mantar uzmanı Jilber Barutçiyan Şili %100 Ekolojik Pazar’da…

Mantar uzmanı Jilber Barutçiyan, 9 Haziran Cumartesi günü saat 11.00’de %100 Ekolojik Pazarlarda Oğlak Yayınları’ndan çıkan “Türkiye’nin Mantarları-1” adlı kitabını imzalayarak, okurlarıyla sohbet edecek.

Barutçiyan’ın kitabı , sizi 35`ten fazla mantar ailesinin, yaklaşık 200 ferdiyle tanışmaya çağırıyor… Barutçiyan’ın, İstanbul`un Belgrad, Şile ve Polenezköy ormanlarından, Kaz dağlarına, Giresun yaylalarına, Toroslar`a uzanan 6 yıllık arazi çalışmalarının birikimini içeren kitapta, Türkiye’de yaygın olarak görülen öldürücü, zehirli ve yenebilir mantarlar hakkında her  500`den fazla fotoğraf ve çizim yer alıyor.

Türkiye`nin mantar florasını inceleyen en kapsamlı ilk mantar kitabı olma özelliğini taşıyan “Türkiye`nin Mantarları – 1”,  Mikoloji biliminin tarihi, Mantar toplayıcılığının püf noktaları, Mantarların yaşam döngüsü, Yaklaşık 200 mantar künyesi ve  yazarın özellikle vurguladığı, mantarlarla ilgili yanlış inanışların neden olabileceği zehirlenmeler, bunlara karşı alınabilecek tedbirler ve uyarılar bölümlerinden oluşuyor.

“Türkiye`nin Mantarları – 1”, yalnızca mantar tutkunları için değil, konuyla ilgili sağlıklı ve doğru bilgi sahibi olmak isteyen herkesi ilgilendirecek temel bir başvuru kitabı niteliğinde.